Sud prihvatio sporni dokaz u slučaju Ćuruvija

Maja Živanović - BIRN
Autor 5.7.2018. u 12:07

Sud prihvatio sporni dokaz u slučaju Ćuruvija

Foto: A. Golic

Sud u Beogradu doneo je odluku da dozvoli da se u dokaze uvede prethodno odbačeni materijal koji navodno povezuje bivše pripadnike Državne bezbednosti (DB) Srbije sa ubistvom opozicionog novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Viši sud u Beogradu odlučio je da u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije prihvati prethodno odbijeni dokaz o telefonskoj komunikaciji, nakon što je Apelacioni sud zaključio da je dokaz zakonski pribavljen.

Prema agenciji Beta, u pitanju je policijski izveštaj koji se odnosi na 40 traka sa podacima baznih stanica Mobtela, a koji pokazuje komunikaciju i kretanje optuženih u vreme ubistva.

U utorak uveče su mediji u Srbiji objavili da je Apelacioni sud u Beogradu doneo odluku da je dokaz validan i da ga treba uključiti u sudski proces.

Viši sud je u junu po drugi put odlučio da odbaci ove materijale koji navodno povezuju bivše pripadnike DB-a Srbije sa ubistvom opozicionog novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Predsednik srpske Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić pozdravio je odluku, ali je rekao kako se napredak procesa pred Višim sudom opstruira.

“Ne možete ništa drugo da zaključite nego da zaista to vodi ka nameri da se oduka o oslobađanju optuženih donese mnogo pre kraja suđenja”, rekao je Matić, a objavila N1 televizija.

Društvo sudija Srbije, međutim, tvrdi da Matić vrši pritisak na sudije u predmetu Ćuruvija.

“Tek ukoliko neko protiv koga se vodi krivični postupak bude pravosnažno osuđen on će ići u zatvor”, rekla je Dragana Boljević iz Udruženja sudija za N1.

Suđenje za ubistvo Ćuruvije počelo je 2015 godine, 16 godina nakon njegovog ubistva, koje je navodno počinjeno jer je Ćuruvija bio oponent jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću.

Prema optužnici „nepoznato lice” je naredilo ubistvo, Radomir Marković, bivši načelnik Resora državne bezbednosti, je podržao zločin, dok su trojica nekadašnjih pripadnika DB-a, Ratko Romić, Milan Radonjić i Miroslav Kurak, učestvovala u organizaciji i izvršenju ubistva.

U optužnici se navodi da je Kurak bio direktni počinilac, dok je Romić bio njegov saučesnik.

Trojica optuženih izjasnili su se da nisu krivi, dok se Kurak nalazi u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Marković trenutno služi 40-godišnju kaznu zatvora za ubistvo nekadašnjeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i druge zločine, a Romić i Radonjić su u septembru prošle godine oslobođeni optužbe za pokušaj ubistva lidera opozicione stranke Vuka Draškovića.

BIRN

Maja Živanović - BIRN
Autor 5.7.2018. u 12:07