Sve spremno za Paradu ponosa, i dalje neizvesna

tačno.net
Autor 26.9.2013. u 16:38

Sve spremno za Paradu ponosa, i dalje neizvesna

Organizatori Parade ponosa u Beogradu očekuju da će ona i biti održana 28. septembra u parku Manjež i okolini, iako još čekaju od Ministarstva unutrašnjih poslova procenu bezbednosti od koje sve zavisi. Kao i proteklih par godina, kada je Parada ponosa zabranjena, kao i skupovi protiv nje, i sada su za 28. septembar najavljena okupljanja protivnika te manifestacije LGBT zajednice.

Organizatori Beograd Prajda saopštili su na konferenciji za novinare u Medija centru da su, uprkos odsustvu bezbedosne procene, optimisti u pogledu održavanja same šetnje, koja je zakazana za 28. septembar od 10 sati iz manješkog parka, preko Nemanjine, Ulice kneza Miloša i Masarikove, i natrag u Manjež.

Organizatori su naveli i da su sa policijom dogovoreni svi detalji i da im deluje da će Parade biti, iako se, kako je rekao Goran Miletić, ponovo može desiti da se zbog famozne političke volje u poslednjem trenutku odluči da se šetnja zabranjuje.

“Jedino što može da se desi – ako zabrane bude – jeste da nas samo pozovu da je potpišemo”, rekao je Miletić.

Paradi ponosa biće moguće priključiti se od 9 do 10 časova, a predviđena su dva punkta na kojima će biti obavljana i kontrola ulaza u park Manjež – Trg Slavija u pravcu ka Nemanjinoj i kod Londona na uglu Kneza Miloša i Ulice kralja Milana.

Ostale ulice oko parka biće zatvorene, a pod jakim policijskim obezbeđenjem biće širi centar grada.

Organizatori su pozvali zainteresovane da dođu pešice ili gradskim prevozom, a savetovali su ih i da izbegavaju male ulice i da do punktova Beograd Prajda dođu u manjim grupama.

Takođe, radi bezbednosti ne bi trebalo biti u odeći upadljivih boja, koja asocira na Paradu ponosa, preneli su iorganizatori preporuke policije.

Za ulazak u park biće potrebno pokazati ličnu kartu ili neki drugi identifikacioni dokument.

Transparente, zastave i ostale rekvizite neće biti moguće uneti u Manjež, a moguće ih je doneti 26. i 27. septembra od 12 do 17 sati u prostorije EU Info centra u Dom omladine Beograda ili na Prajd forum 27. septembra u Medija centru.

Među gostima je, kao i 2012. godine, najavljena švedska ministarka za Evropu Birgit Olson, a očekuju se i predstavnici Evropskog parlamenta Jelko Kacin i Maria Kornalisen.

Kao i proteklih godina, u vreme planirane Parade ponosa najavljeno je nekoliko skupova protiv te manifetsacije. Za sada su nagovešteni na sedam lokacija.

Pokret “Dveri” najavio je za 28. septembar protestni skup ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj, a za 27. septembar u 17 sati i “porodičnu šetnju” Knez Mihailovom ulicom.

Lider “Dveri” Vladan Glišić, kako je prenela RTS, rekao je da oba skupa treba da istaknu znača porodičnih vrednosti u znak protesta zbog Parade ponosa.

“Dveri” još nisu dobile odgovor policije da li su njihovi skupovi odobreni, a prema rečima Glišića, pristalice tog pokreta doći će i ako budu zabranjeni. Glišić je dodao i da “Dveri” žele da ti skupovi prođu mirno i bez nasilja, ali je izrazio i strahovanje od nasilja, jer “svaka sitnica može da izazove požar”.

Ako Parada ponosa bude zabranjena, Glišić je ocenio da će to biti iskljucivo zbog izbora, a ne zbog straha od nasilja na beogradskim ulicama.

Skupove su prijavili i “Srbski Obraz”, organizacija SNP “Naši”, Sabor “Zavetnici” i još nekoliko organizacija i pojedinaca, čiji su predstavnici na nedavnoj konferenciji za novinare naveli da žele mirno i dostojanstvo da protestuju zbog Parade ponosa, koju nazivaju “paradom srama”.

Nekadašnji vođa zabranjenog pokreta “Obraz”, a sada novoosnovanog “Srpskog obraza”, Mladen Obradović, koji je prvostepeno osuđen na osam meseci zatvora zbog širenja diskriminacije prema LGBT populaciji, ocenio je da “ne postoji nijedan razlog da vlast dozvoli održavanje takozvane Parade ponosa, a da zabrani ostale skupove”.

U centru grada, inače, pojavili su se novi grafiti protiv Parade ponosa, ispisani crnim sprejem: “Gej parade neće biti”, “Stop paradi srama” i slično.

U međuvremenu se i patrijarh srpski Irinej izjasnio protiv Parade ponosa, navodeći za list “Nedeljnik” da na nju “gleda crno da crnje ne može od toga biti”.

Pripadnicima LGBT zajednice poručio je: “Čega se pametan stidi, budala se ponosi”, ali je izbegao odgovor na pitanje da li su se predstavnici vlasti konsultovali sa SPC u vezi sa održavanjem Parade ponosa.

Poglavar SPC ocenio je i da su danas najugroženiji brak i porodica, dodajući da se planski ruše, “posebno gej paradom”. Patrijarh srpski je dodao i da je krajnje vreme da SPC i država urade nešto u cilju podsticaja nataliteta, kao i duhovne i moralne obnove srpskog naroda.

Parada ponosa najavljena je ovih dana programom Nedelje ponosa, uz filmove, izložbe, predstave, performanse i debate,  centralni događaj e nastup švedske pop senzacije Army of Lovers u Mikser hausu 26. septembra. Pre tog benda  nastupiće hrvatski elektro-pop sastav Lollobrigida, poznat po hitovima “Volim te”, “Bivša cura” i “Moj dečko je gej”.

Parada ponosa održana je u Beogradu prvi put u oktobru 2010. godine – u manješkom parku i okolini, ali je širi centar grada demoliran posle višesatnih sukoba protivnika te manifestacije sa jakim snagama policije, u kojima je povređeno oko sto osoba i  naneta ogromna materijalna šteta.

Parada ponosa prvi put je trebalo da bude održana u Beogradu 2001. godine, ali je sprečena fizičkim nasiljem, a 2009. otkazana je u poslednjem trenutku, odnosno veče uoči početka.

Proteklih godina, 2011. i 2012, Parada ponosa održana je “u četiri zida”, jer su vlasti iz bezbednosnih razloga zabranile i taj skup i okupljanje protivnika.

Prošle, 2012. godine, organizatori Parade ponosa uspeli su da demonstriraju simbolični izlazak “iz četiri zida” – na plato ispred Medija centra na Terazijama, koji su obezbeđivale jake snage policije. Prethodno je u Medija centru – umesto šetnje parkom Manjež, koja je zabranjena, održan “Prajd u 4 zida”. Kulminacija Nedelje ponosa 2012. bilo je otvaranje izložbe fotografija “Ecce Homo švedske autorke Elizabet Olson Valin u Centru za kulturnu dekontaminaciju, koje je proteklo u znaku dotad neviđeno brojnog prisustva policije angažovane za obezbeđenje neke izložbe.

Sajt Beograd Prajda je http://parada.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

*Foto: Medija centar

(SEEcult.org)

tačno.net
Autor 26.9.2013. u 16:38