Svetski dan igre 29. aprila

tačno.net
Autor 28.4.2022. u 16:43

Svetski dan igre 29. aprila

Povodom Svetskog dana igre koji se širom sveta tradicionalono obeležava 29. aprila, Institut za umetničku igru će izvesti baletski Gala koncert Praznik igre koji je posvećen plesu, radosti stvaranja igre kao i svim ljubiteljima pokreta, a čije finale će biti obeleženo izvođenjem drugog čina „Labudovog jezera“ na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum, s početkom u 20h.

U koncertu učestvuju studenti Instituta za umetničku igru, Kompanija Balet mladih a u ulozi Princa Zigfrida nastupiće premijerno Ahmed Yehia prvak Opere i baleta u Kairu.

Koncert će biti otvoren poznatim valcerom Čajkovskog iz baleta „Uspavana lepotica“, u koreografiji balet majstora, pedagoga i koreografa Amalije Mindrutiu. Nakon toga će biti prikazane neke od najlepših numera iz poznatih baleta kao što su varijacija Rajmonde iz baleta „Rajmonda“, Španska igra iz baleta „Labudovo jezero“, Pas de trois Odalisques iz baleta „Korsar“.

U drugom delu koncerta će biti izveden drugi čin iz baleta „Labudovo jezero“ Petra Iljiča Čajkovskog. Glavne uloge nosiće Nastasja Ivetić kao Odeta (studentkinja II godine osnovnih studija Instituta za umetničku igru), Ahmed Yehia kao princ Zigfrid, dok će ulogu zlog čarobnjaka Rotbarta nositi Ognjen Vučinić (profesor savremene igre na Institutu za umetničku igru).

Foto: Nemanja Maras

Proslava Svetskog dana igre započela je u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu u utorak 26. aprila svečanim uručenjem Nagrade Terpsihora, prestižnog priznanja Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS) koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre koja je uručena Ani Ignjatović Zagorac savremenoj igračici, članici Bitef Dance kompanije i pedagoškinji savremene igre, a Specijalna pohvala Mioni Petrović savremenoj igračici, performerki, koreografkinji takođe članici Bitef Dance kompanije

Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se u 2022. godini, jedanaesti put po redu, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO. Dosadašnji dobitnici nagrade su Terpsihora su Ana Pavlović prvakinja baleta, Jovan Veselinović prvak baleta, Konstantin Kostjukov prvak baleta i koreograf, Đorđe Makarević prvak baleta i koreograf, Mira Nešić pedagog klasičnog baleta, Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, Bojana Žegarac Knežević prvakinja baleta, Milan Rus prvak baleta, Igor Pastor prvak balet i Olga Olćan Miljević solistkinja baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Svetski dan igre svečano će biti obeležen u Narodnom pozorištu u Beogradu, u Studentskom parku biće izvedena predstava Dah teatra „Drveće pleše“ a u prostoru Kulturnog centra Beograda na Cvetnom trgu je postavljena instalacija Alise Oravec Dva dela mene.

tačno.net
Autor 28.4.2022. u 16:43