Svetski dan igre 2021.

Terpsihora za Olgu Olćan

tačno.net
Autor 7.4.2021. u 09:09

Terpsihora za Olgu Olćan

Nagradu Terpsihora, prestižno priznanje koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre, za 2021. godinu dobila je Olga Olćan, ugledna solistkinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, a Specijalnu pohvalu Jovana Grujić savremena igračica, performerka i studentkinja završne godine Instituta za umetničku igru.

Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se u 2021. godini, jubilarni deseti put po redu, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO. Dosadašnji dobitnici nagrade su Terpsihora su Ana Pavlović prvakinja baleta, Jovan Veselinović prvak baleta, Konstantin Kostjukov prvak baleta i koreograf, Đorđe Makarević prvak baleta i koreograf, Mira Nešićpedagog klasičnog baleta, Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, Bojana Žegarac Knežević prvakinja baleta, Milan Rus prvak baleta i

Tročlani žiri, tokom ove godine, radio je u sastavu predstavnika narodne igre, klasičnog baleta i savremene igre: Cile Mitić diplomirani istoričar i šef Umetničkog sektora Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Gračanicepredsednik žirija, Igor Pastor baletski umetnik i koreograf i Vladimir Čubriloigrač, koreograf i pedagog savremene igre.

Svečana ceremonija će se održati na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, na Svetski dan igre – 29. aprila u 13.00 časova. Publiku će pozdraviti upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić i koreograf Aleksandar Ilić, dok će se putem video linka uključiti koreografi, umetnici i direktori iz regiona.

Nagrada i Specijalna pohvala Terpsihora se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Narodnog pozorišta u Beogradu i Instituta za umetničku igru.

tačno.net
Autor 7.4.2021. u 09:09