Trodnevna žalost u Srbiji

tačno.net
Autor 21.5.2014. u 09:15

Trodnevna žalost u Srbiji

U Srbiji je zbog broja stradalih u poplavama od danas do petka, 23. maja trodnevna žalost. Zastave na javnim objektima biće u naredna tri dana spuštene na pola koplja, mediji će povodom dana žalosti prilagoditi svoj program, a u školama i na javnim manifestacijama minutom ćutanja biće odata pošta žrtvama poplava u Srbiji.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je stanje u poplavljenim područjima stabilno, ali da opasnost još nije prošla te da očekuje da tek od petka može da se kaže da se ide u postepeno smirivanje.

Na teritoriji Srbije do sada su evakuisane 31.873 osobe, poplavljeno je 2.260 objekata, a ugroženo još 1.763, novi su podaci ministarstva unutrašnjih poslova.

Klizište kod starog železnog mosta u Malom Zvorniku za sada miruje, kolovoz je raščišćen, ali je i dalje zabranjen saobraćaj na magistralnom putu Loznica-Ljubovija.

Zbog mogućnosti novih odrona, prolaz je omogućen samo za hitne slučajeve, saopštio je opštinski štab za vanredne situacije. Nakon petodnevne borbe sa odronom brda, lokalne putarske službe sa ekipama preduzeća Valjevo putevi, uspeli su danas da uklone zemlju sa puta.

U sela Donja Trešnjica i Podgaj, koja su najteže pogođena nepogodama, danas je helikopterom Vojske Srbije dopremljena humanitarna pomoć stanovništvu.

Grupa građana Loznice, koja je pre nekoliko dana prva dovezla pomoć Krupnju, dopremila je danas humanitarnu pomoć i žiteljima Donje Trešnjice. U protekla tri dana ovoj nerazvijenoj opštini na zapadu Srbije stiglo je preko 15 tona različite pomoći.

Trenutno su najpotrebniji brašno, kvasac, so, ulje, flaširana voda, konzervirana hrana, sredstva za higijenu i dezinfekciju, stočna hrana, crpne pumpe, agregati, građevinske mašine, alati, gumene čizme.

U bajnobaštanskoj opštini i dalje je kritično stanje. Nema ni jedan potpuno ispravan putni pravac. Veliki problem su brojna klizišta. Do sada je evakuisano 500 ljudi. Nedostaje  voda i hrana. Do pojedinih sela samo se peške mogu dopremiti. Nedostaje i nafta, mehanizacija, građevinski materijal.

„Gorući problem je pijaća voda. To je najveći problem u  Kostojevićima, Rogačici, Crvici, Lještanskom. Sardanja sa  meštanima je  za sada dobra.  Svi su ujključeni, rade maksimalno“, kaže Miroslav Lukić iz Kriznog štaba.

U Bajnoj Bašti i danas je veliki broj sela odsečen od sveta. Selo Kostojevići nema vode, problem je i struja, ima novih klizišta, pojasnio je Slobodan Mitrović iz Kriznog štaba, predsednik mesne zajednice:

„Kostojevići i Rogačica su najugroženiji u opštini Bajna Bašta. Najkritičniji su voda i struja, nemamo danima pijaću vodu, a mnogi zaseoci nemaju struju. Pokušavamo da probijemo neke puteve. Treba nam hitno da odvratimo rečna korita. Put prema Bajnoj Bašti preko Rogačice i dalje je neprohodan, ali uspostavljamo vezu za  Bajnu Baštu i Užice preko Nikolića, i Kadinjače. Za sada imamo veliki problem sa klizištima. Juče smo iselili dve porodice, a još dve su kritične, ali ljudi za sada neće da  se evakuišu iz njihovih kuća, niti  da izađu iz svoijih dvorišta. Imamo jedno klizište u zaseoku Novakovići, i ne daj bože, kada bi  „sišlo“, poravnalo bi celo selo Kostojevići, koje je najveće u opštini Bajna Bašta.  Ja se nadam da neće doći do toga. Imamo mnogo porodica evakuisanih iz sela Okletac,  Ovčinja i  Gvozdac. Teška situacija. Na svakom mestu klizišta, eto taman   rasčistimo jedan put, drugi nam bude zatrpan“.

Na području Obrenovca nastavljena je evakuacija stanovništva. U Termoelektrani “Nikola Tesla A”, koja se nalazi uz obalu Save, džakovima peska pojačavaju se bedemi, a ministri energetike i policije poručili su da taj energetski objekat mora biti sačuvan od poplava.

U zoni Šapca je stabilno i ne bi trebalo da bude velikih problema, izjavio je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković. Gradonačelnik Beograda Siniša Malikaže da je Beograd potpuno spreman za vrh poplavnog talasa koji se očekuje u petak.

Humanitarna pomoć stiže iz celog sveta

Spasiocima u Srbiji, kako javlja MUP, pomažu i timovi Rusije, Slovenije, Bugarske, Češke, Nemačke, Austrije, Francuske, Mađarske, Makedonije i Crne Gore, Danske, Nemačke, Slovenije i Rumunije sa opremom za spasavanje ugroženih poplavama i ispumpavanje vode pumpama velikog i srednjeg kapaciteta.

Komesarka Evropske unije za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i reagovanje u kriznim situacijama Kristalina Georgieva obišla je danas Obrenovac i Kostolac. Ona se sinoć u Beogradu sastala sa premijerom SrbijeAleksandrom Vučićem, posle čega je najavljeno da će Srbija moći da računa na pomoć iz Fonda solidarnosti EU, na sredstva iz IPA fondova, kao i na humanitarnu pomoć.

Komisija Vlade Srbije za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda zatražila je od lokalnih samouprava da dostave preliminarne izveštaje o procenjenoj šteti od poplava. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić sugerisao je vladi da pristupi proaktivnom, onlajn objavljivanju podataka o prilivu novca za ugrožene.

Na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”  noćas je stigla humanitarna pomoć koja sadrži tri tone konzervirane hrane, vode i odeće koju je ugroženom stanovništvu Srbije uputila
Vlade Švedske, saopštilo je jutros Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Dodaje se da je UNICEF Danske za sanaciju šteta prozrokovanim poplavama poslao pumpe za vodu u vrednosti od 65.000 evra.  Humanitarnu pomoć, tokom prethodnog dana, uputila su udruženja građana, crkve, srpska dijaspora, opštine i preduzeća iz Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Crne Gore, Rumunije, Makedonije, Bugarske, Austrije i Češke.

Opremu i životne namirnice, koja se do ugroženih distribuira preko Crvenog krsta, uputile su Ujedinjene nacije, Rusija, Azerbejdžan, Belorusija, Slovenija, Crna Gora, Makedonija i Češka.

Spasiocima u Srbiji, kako javlja MUP, pomažu i timovi Rusije, Slovenije, Bugarske, Češke, Nemačke, Austrije, Francuske, Mađarske, Makedonije i Crne Gore, Danske, Nemačke, Slovenije i Rumunije sa opremom za spasavanje ugroženih poplavama i ispumpavanje vode pumpama velikog i srednjeg kapaciteta.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor 21.5.2014. u 09:15