Turski šef diplomatije u poseti Srbiji: Bliski odnosi kao garancija mira na Balkanu

tačno.net
Autor 1.2.2013. u 12:08

Turski šef diplomatije rekao je da je Beograd njegova najpopularnija destinacija, te naglasio da je sa kolegom Mrkićem imao veoma prijateljski razgovor.

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu sastao se danas u Beogradu sa šefom diplomatije Srbije Ivanom Mrkićem, javlja reporter agencije Anadolija (AA).

Ministar Mrkić poželio je dobrodošlicu ministru Davutogluu, kazavši da su razgovarali o regionalnoj saradnji, te da će razgovori na tu temu biti nastavljeni. Istakao je opredjeljenje za jačanje bilateralnih odnosa Turske i Srbije.

Turski šef diplomatije rekao je da je Beograd njegova najpopularnija destinacija, te naglasio da je sa kolegom Mrkićem imao veoma prijateljski razgovor.

”Danas smo imali smo veoma prijateljske razgovore. Iako nemamo zajedničku granicu, Srbija je naš dobar susjed. Srbija je naš strateški partner na Balkanu, u Evropi i na međunarodnom planu. Također, imamo odlične odnose i zajedničku stratešku perspektivu. Naši bliski odnosi značajno doprinose stabilizaciji cijelog regiona”, poručio je Davutoglu, a prenosi reporter agencije Anadolija.

Podsjetio je kako je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prošle godine prisustvovao Samitu ekonomske saradnje u Turskoj. Isto tako, premijer Srbije Ivica Dačić je posjetio Tursku. Naredne sedmice predsjednik Nikolić će, također, posjetiti Tursku.

”Dijalog na najvišem nivou se nastavlja. Dogovorili smo se da se što češće sastajemo u budućnosti. S druge strane, imamo volju da razvijamo naše ekonomske odnose. Predsjednik Nikolić imat će priliku da se sastane i sa turskim biznismenima. Također, mi ohrabrujemo naše biznismene da još više ulažu u vašu zemlju kako bi povećali obim trgovinske saradnje. Sada je trgovinska razmjena oko 500 miliona, ali smo sigurni da se ona u narednih dvije godine može povećati na milijardu dolara, rekao je Davutoglu. Bliska saradnja mnogih zemalja, kazao je Davutoglu, može doprinijeti prevazilaženju aktualne ekonomske krize.

”Razgovarali smo o regionalnim pitanjima od zajedničkih interesa. Također, to tradicionalno prijateljstvo između Srbije i Turske jeste važna poruka, signal i  mehanizam za stabilizaciju i mir u cijelom regionu. Podržavamo dijalog između Prištine i Beograda i spremni smo da doprinesemo tom procesu. Također, trilateralna saradnja BiH, Turska i Srbija doprinijela je dobrim odnosima i spremni smo nastaviti raditi u tom smislu. Turska će na svim ovim pitanjima nastaviti da sarađuje sa Srbijom”, istakao je on. Poručio je još jednom i da mi ”imamo zajedničku regionalnu vizu na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi”.

”A to znači da na Balkanu ne bude granica, tenzija, predrasuda, već da Balkan bude integriran na jedan miran način.  Zajedničku sudbinu i historiju ponovo uvezujemo. Želimo da ovdje budu mir i prosperitet, da se države povezuju. Srbija kao centar regiona treba biti strateški akter u svemu tome”, zaključio je Davutoglu, dodajući da je Turska spremna da gradi partnerstvo i snažne odnose sa Srbijom.

AA

tačno.net
Autor 1.2.2013. u 12:08