U Beogradu održan prvi Festival Sola

tačno.net
Autor/ica 31.5.2021. u 12:54

U Beogradu održan prvi Festival Sola

Foto: Nemanja Maraš

U organizaciji Instituta za umetničku igru iz Beograda a uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Austrijskog kulturnog Foruma i Body Architecture organizacije iz Beča, Kulturnog Centra Beograda, Muzeja savremene umetnosti, Narodnog pozorišta u Beogradu i Fakulteta za inženjerski menadžment, realizovan je prvi Međunarodni festival Sola (koreografija i performans). Festival Sola je prvi festival ovog tipa u Srbiji koji se realizuje u produkciji i organizaciji Instituta za umetničku igru a koji je održan 29. i 30. maja 2021. godine.

Festival je otvoren 29. maja u Muzeju Savremene Umetnosti u Beogradu. Festival su otvorili direktorka Muzeja Maja Kolarić, direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijan Fajks i dekan Instituta za umetničku igru Prof. dr Vladimir Tomašević.

Drugog dana festivala, u Kulturnom centru Beograda u Galeriji podroom prikazan je performans Ja – lutka/ I – a doll  koji je ujedno i doktorski umetnički rad Marine Bukvički, nastao na Institutu za umetničku igru, na doktorskim studijama Umetnička igra i performans.

Festival je svečano zatvoren predstavom Rave (On)! Ognjena Vučinića (Hrvatska) koja je izvedena u Narodnom pozorištu na sceni Raša Plaović.

Naredna edicija festivala biće otvorena 27. maja 2022. godine saopštili su organizatori.

tačno.net
Autor/ica 31.5.2021. u 12:54