U nedelju 22.09.2013 godine održaće se Kritična masa – Dan bez automobila

tačno.net
Autor 19.9.2013. u 16:33

U nedelju 22.09.2013 godine održaće se Kritična masa – Dan bez automobila

Dođite u 15h na Trg Republike da se svi zajedno provozamo biciklom beogradskim ulicama i obeležimo Dan bez automobila koji se obeležava u gradovima širom sveta 22. septembra.

Tog dana se građani širom sveta okupljaju na ulicama, raskrsnicama i u stambenim blokovima da pokažu da ne moramo živeti u okruženju u kome dominira automobilska kultura. Gradskim vlastima se taj dan preporučuje da prihvate sve zaheteve  građana i udruženja  za zatvaranje ulica za automobilski saobraćaj.
Vožnja se završava u parku Manjež gde ćemo se pridružiti Beogradskom festivalu cveća, uživati u koncertu benda Horkestar,  takmičiti se u šumskom višeboju – domaćoj varijatni “Igara bez granica”, ili jednostavno uživati na travi i balama sena, dodavati se frizbijem i igrati badminton.
Prethodno će u Skender Begovoj ulici br. 15 ispred Bike Info Centra od 10h-14h biti postavljen takozvani  Parkletodnosno improvizovana zelena površina koja će zauzeti par parking mesta i na kojoj će biti postavljene  stolice i suncobrani. Akcija će biti izvedena u saradnji UG Ulice za bicikliste, Ciklo Svet Srbija, Beociklizacije i Ministarstva Prostora.
Ovom prilikom  udruženje Beociklizacija organizuje akciju fotografisanja pored horizontalnog znaka za zonu 30.
Ovim ćemo ujedno pozdraviti uvođenje zone 30 na donjem Dorćolu i simbolično iscrtati deo biciklističke trake u kontra smeru, što je postalo standardno rešenje u svim evropskim metropolama za skraćivanje biciklističkih koridora. Beograd, kao i svi veći evropski gradovi  mora ozbiljno da se pozabavi problemom prostornog planiranja i ovo je poruka nadležnima da povećan broj parking mesta neće rešiti probleme gradskih gužvi i zagađenja nego će ih samo pogoršati, jer povećanje automobilske infrastrukture dovodi veći broj vozila u centar i stvara sve veće gužve.
Sa ovim problemom susreću svi veliki evropski centri i zbog toga su se njihove gradske vlasti okrenule alternativnim vidovima prevoza, ondnosno uvođenju sistema javnih bicikala, građenju biciklističkih staza, poboljšanju javnog prevoza i proširivanju pešačkih zona, jer ulaganje u automobilsku kulturu nije održivo na duže staze zbog uticaja na životnu sredinu i nedostatka prostora.
Biciklisti i biciklistkinje, predstavnici medija i vlasti, i svi vi koji vozite skejtbord, rolere, trotinet ili neko drugo nemotorizovano prevozno sredstvo, pridružite nam se 22.09.2013 u 15h na Trgu republike!
Kritična masa je zajednička biciklistička vožnja koja se priređuje u više od 300 gradova širom sveta, da bi se ukazalo na probleme biciklista i biciklistkinja u saobraćaju, da bi se promovisao bicikl kao svakodnevno prevozno sredstvo i podigla svest građana o održivom prevozu. Kritična masa u Beogradu se inače održava svake poslednje subote u mesecu, a počinje u 17h na Trgu republike a ovog meseca je specijalno pomerena nedelju dana ranije zbog Dana bez automobila.
tačno.net
Autor 19.9.2013. u 16:33