U Srbiji pokušavaju četnika Dimitrija Ljotića predstaviti kao heroja i antifašistu

tačno.net
Autor 21.1.2019. u 09:48

U Srbiji pokušavaju četnika Dimitrija Ljotića predstaviti kao heroja i antifašistu

Politikin zabavnik iz Srbije šokirao je dobar dio javnosti afirmativnim tekstom o četničkom vođi Dimitriju Ljotiću, što je uzburkalo strasti i izazvalo osude brojnih novinarskih udruženja i organizacija.

Dimitrije Ljotić bio je srbijanski političar i blizak saradnik njemačkih nacista u Drugom svjetskom ratu. A da je u Srbiji na sceni opasan histrojski revizionizam dokazuje i posljednji slučaj.

Naime, “Politikin zabavnik” je u posljednjem broju objavio tekst pod naslovom “Ko su bili ljotićevci” u kojem piše da se Dimitrije Ljotić “brinuo o redu u Srbiji”, da je imao “jedinice visokog morala”, da je “osuđivao pogrome Jevreja” te da je “dobar dio srpskih masona spasio iz logora”.

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuju takvo pisanje.

“Historijski revizionizam odavno je postao dio naše svakodnevnice, a fašističke, nacističke i druge kvislinške i kolaboracionističke snage se na sve načine trude da falsifikuju historiju. Umjesto da najmlađi čitaoci nekada uglednog i dragog Politikinog zabavnika, koji obilježava 80 godina postojanja, s njegovih stranica uče o civilizacijskim vrijednostima, njima se poturaju jezivi panegirici o Ljotiću i njegovim zloglasnim sljedbenicima koji su, između ostalog, 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu hapsili građane i djecu, koje će poslije strijeljati njemački okupatori”, navela su dva novinarska udruženja.

Savez antifašista Vojvodine zatražio je od nadležnih da pokrenu odgovarajuće postupke i utvrde odgovornost, kao i Jevrejska općina Beograd.

Dimitrije Ljotić bio je lokalni nacista koji je organizovao vojsku – Srpski dobrovoljački korpus, koja je bila u službi Wehrmachta, a čija ideologija je bila identična nacističkoj: istrebljenje Jevreja, komunista i zapadnjačkog kapitalizma. Korpus je bio zloglasan po zločinima nad stanovništvom, posebno Jevrejima i Romima, partizanskim ustanicima i pripadnicima pokreta otpora.

klix.ba

tačno.net
Autor 21.1.2019. u 09:48

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija