Ultradesničari najavili proteste zbog Parade ponosa

tačno.net
Autor 24.9.2013. u 16:36

Ultradesničari najavili proteste zbog Parade ponosa

Foto: DEMOTIX
Pored Parade ponosa, u subotu, 28. septembra, u Beogradu najavljeno održavanje još sedam skupova ultradesničarskih organizacija

Beograd (AA) – Predstavnici ultradesničarskih organizacija u Srbiji zaprijetili su neredima ukoliko u subotu, 28. septembra, u Beogradu bude održana Parada ponosa. Oni su, kako prenosi dopisnik Anadolu Agency, uputili apel vlastima da zabrane najavljenu šetnju LGBT populacije.

Predstavnici SNP “Naši”, “Srpskog obraza” i Srpskog sabora “Zavetnici” su u obraćanju medijima u UNS pres-centru najavili održavanje skupova koje su zakazale njihove organizacije.

Predsjednik Srpskog narodnog pokreta “Naši” Ivan Ivanović je rekao da će se gej parada najvjerovatnije održati i da će “tog dana doći do velikog nezadovoljstva građana”.

“Ako ponovo dođe do toga, na ulicama Beograda će doći do krvoprolića kao i 2010. godine, i ja ne vidim kome je u interesu da dođe do toga. Pozivam građane da dođu i izraze protest”, rekao je Ivanović koji je ustvrdio kako je održavanje gej parade “protivustavno”.

On je rekao da očekuju da će skupovi navedenih organizacija biti zabranjeni, ali je dodao da neće odustati od izlaska na proteste. Predsjendik SNP “Naši” je optužio CIA i ambasade Holandije, Norveške i Njemačke da podrškom održavanju Parade ponosa podrivaju ustav i zakone Srbije i, prije svega, kako je rekao, pravoslavnu vjeru i kulturu.

Portparol Srpskog sabora “Zavetnici” Milica Đurđević je rekla da se sve aktivnosti LGBT populacije odnose na “razgradnju srpskog društva, a ne afirmaciju njihovih prava”. Prema njenom mišljenju, “gej parada svake godine se javlja kao pojava koja skreće pažnju sa aktuelnih dešavanja u državi”.

„Srpsko društvo oseća teror jedne manjine koja već deset godina sprovodi dirigovanu akciju“, rekla je ona i upitala kako je moguće da organizatori „Beograd pridea“ posjeduju tolika novčana sredstva.

Predstavnica Srpskog sabora “Zavetnici” je izrazila zabrinutost zbog najavljenog učešća predstavnika Vlade Srbije na Paradi ponosa i rekla da je ova organizacija prijavila skup ispred zgrade Ustavnog suda Srbije.

„Očekujem da će građani pokazati da se nisu pomirili sa održavanjem parade srama“, istakla je predstavnica “Zavetnika”.

Predsjednik novoformiranog pokreta “Srpski obraz” Mladen Obradović, koji je bio na čelu zabranjene ultradesničarske organizacije “Obraz”, poručio je da održavanje „parade srama predstvalja pokušaj razaranja srpskog društva”. Skup njegove organizacije na dan šetnje LGBT populacije zakazan je ispred Saborne crkve u Beogradu.

„Spremni smo i odlučni da branimo sve ono što je sveto i čestito“, rekao je Obradović i dodao da će to biti miran i molitven skup.

„Nametanje parade srama je jedan korak u razaranju srpstva spolja i iznutra. Ako danas dopustimo paradu srama, sutra će tražiti sklapanje istopolnih brakova, prekosutra usvajanje dece“, rekao je Obradović.

Zbog bezbjednosnih rizika, prethodne dvije godine zabranjena je šetnja LGBT populacije centrom Beograda. U sukobima policije i pripadnika desničarskih organizacija prilikom održavanja Parade ponosa 2010. godine povrijeđeno je više desetina policajaca, a veliki broj učesnika protesta, pretežno mladih ljudi i članova navijačkih grupa, je priveden.

Anadolija

tačno.net
Autor 24.9.2013. u 16:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija