Vals i Vučić potpisuju izjavu o gradnji metroa

tačno.net
Autor 6.11.2014. u 12:41

Vals i Vučić potpisuju izjavu o gradnji metroa

Aleksandar Vučić i Manuel Vals potpisaće danas izjavu o namerama između Francuske, Srbije i grada Beograda o izgradnji metroa u Beogradu, saznaje Danas uoči dolaska predsednika Vlade Francuske u Beograd.

Piše: Snežana Čongradin

Kako nam je rečeno u izvorima bliskim Vladi Srbije, jedna od ključnih tema o kojoj će danas razgovarati premijeri Francuske i Srbije biće i angažovanje francuske firme Vansi na projektu Aerodroma Beograd – Nikola Tesla.

Kako saznajemo, procene ekonomista koji savetuju premijera i nadležne ministre su da bi cilj srpske vlade trebalo da bude strateško partnerstvo kroz model koncesije za aerodrom sa nekom od francuskih kompanija jer su, kako navode Danasovi izvori, „sve na zapadu preuzeli Nemci, na istoku Turci, a za Srbiju bi bilo dobro da to budu Francuzi, kako bi sačuvala nacionalnog operatera Er Srbiju“. Ove procene su, kako nam je objašnjeno, bazirane na činjenici da su Turkiš erlajns i nemačka Lufthanza direktni i veliki konkurenti kompaniji Etihad.

„Francuska je već napravila iskorak, dajući poverenje našem napretku i reformskim zalaganjima“, ocenjuje za Danas Aleksandar Vučić za Danas, najavljujući svog današnjeg gosta i kolegu Manuela Valsa.

On je istakao da je Vlada Srbije posvećena ulaganju u infrastrukturu i unapređenju poslovne klime.

„Koristimo našu dugu istoriju kako bismo dalje gradili na osnovu uspeha iz prošlosti, redefinisali sadašnjost i stvorili nove početke koji će oblikovati predstojeće decenije i vekove. Posvećeni smo ulaganju u infrastrukturu. Posvećeni smo unapređenju poslovne klime, a posvećeni smo i tome da našim partnerima i svetu dokažemo da je Srbija otvorena za posao“, istakao je premijer u izjavi za naš list, izražavajući uverenje da će ekonomsko partnerstvo Srbije i Francuske rasti brzo u predstojećim godinama, kao i da je ova poseta „vredan korak u tom pravcu“.

Prema njegovim rečima, Srbija je posvećena tome da postane vodeća destinacija za strane ulagače u regionu.

Da je ekonomija ključna tema posete predsednika francuske vlade potvrdila je ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro. „Predstojeća poseta premijera Francuske Manuela Valsa Srbiji doprineće unapređenju odnosa dveju zemalja, posebno u oblasti ekonomije“, izjavila je Moro. Prema njenim rečima, Valsova poseta „predstavlja kontinuitet onog što možemo nazvati preporodom“. Moro je ukazala i na politički značaj posete, posebno u kontekstu pristupnih pregovora Srbije sa EU, i dodala da će premijer Vals izraziti podršku Francuske Srbiji na njenom evropskom putu.

„Imaćemo dirljivu ceremoniju kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, koja će omogućiti da se setimo istorijskog konteksta našeg prijateljstva“, rekla je Moro.

Poseta francuskog premijera još jedna je u nizu poseta najviših predstavnika stranih vlada Srbiji tokom ove jeseni. Intenzivna diplomatska aktivnost počela je Konferencijom zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu, početkom jeseni, gde se premijer Srbije susreo sa premijerima zemalja u regionu i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Kao nastavak tog sastanka usledila je slična konferencija u Beogradu krajem oktobra, gde su bili i ministri kosovske vlade. U međuvremenu je Srbiju posetio i ruski predsednik Vladimir Putin. Pre toga, u septembru, premijer Vučić je bio u poseti Kini, gde je dogovorena uzvratna poseta kineskog premijera u decembru ove godine. Tom prilikom u Beograd će doputovati i 16 premijera iz centralne i istočne Evrope na veliki ekonomski samit.

danas.rs

tačno.net
Autor 6.11.2014. u 12:41