Vanredno stanje u 19 općina u Srbiji

tačno.net
Autor 25.5.2014. u 08:46

Vanredno stanje u 19 općina u Srbiji

U Srbiji je u tijeku otklanjanje posljedica katastrofalnih poplava u kojima su, prema službenim podacima, stradale najmanje 33 osobe.

Evakuirano je 32.000 osoba, više od 1.700 kuća i objekata je uništeno, a blizu 2.000 poplavljeno, uz milijunsku štetu, posebno u energetskom sektoru, poljoprivredi i infrastrukturi.

Sava i Dunav više ne rastu. Izvanredno stanje je i dalje na snazi u Sremskoj Mitrovici, Šapcu i još 17 općina, među kojima su i sela u blizini granice Hrvatske i Srbije.

Kurs o minama

Selo Jamena i dalje je poplavljeno. Iz tog je područja evakuirano gotovo 1.000 ljudi i povratak u njihove kuće još nije moguć.

Kako javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić, u međuvremenu je dozvoljen ulaz u selo radno sposobnim muškarcima koji se nakon obavljenog posla vraćaju na sigurnija mjesta.

Istovremeno, svi koji borave u selu upozoreni su da ne zalaze duboko u vodu zbog opasnosti od mina što ih je voda, možda, nanijela u mjesto.

Iz istog razloga, svatko tko ulazi u Jamenu mora proći tečaj o tome kako prepoznati i što učiniti ukoliko se naiđe na opasna sredstva.

Akcija čišćenja Obrenovca

Štab za koordinaciju službi angažiran u izvanrednoj situaciji za područje Obrenovca pozvao je sve vlasnike ili zakupce prizemnih objekata u kojima se obavlja privredna ili samostalna djelatnost da čiste grad.

Kako je priopćeno iz MUP-a, ulazak u grad odobrava se na punktovima koji se nalaze na četiri lokacije.

U okviru sanacije Obrenovca, grada u Srbiji koji je najviše pogođen poplavama, pripadnici Vojske Srbije rade na dekontaminaciji i dezinfekciji objekata i vozila, dok pripadnici Vojne policije pomažu kolegama iz policije i Žandarmerije na uspostavljanju kontrolnih punktova i održavanju reda u gradu.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva odbrane Srbije, na ulazu i izlazu iz Obrenovca, iz preventivnih razloga dezinficiraju se sva vozila, dok su u samom gradu pripadnici vojske angažirani na istim poslovima, na prometnicama i objektima.

Sprečavanje zaraze

Aleksandar Matić, zapovjednik Voda za dekontaminaciju, na jednom od punktova na kojima se obavlja dezinfekcija vozila, rekao je da se na ulazu i izlazu iz tog grada obavlja preventivna dekontaminacija vozila, prometnica kao i vanjska dezinfekcija objekata u kojima je bila smještena stoka, prenosi Anadolija.

“Dekontaminacija se obavlja radi sprečavanja zaraze i moguće epidemije crevnih bolesti”, rekao je Matić.

U Obrenovcu je, poslije povlačenja vode, situacija i dalje ozbiljna.

MUP Srbije apelirao je na građane da se još ne vraćaju u Obrenovac jer je, kako se navodi, u tijeku uspostavljanje normalizacije životnih uvjeta, a timovi specijalizirani za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju kao i timovi Zoohigijene i veterinarskih službi i dalje rade na sanaciji terena.

Al Jazeera 

tačno.net
Autor 25.5.2014. u 08:46