Vanredno stanje u pet opština zbog poplava

tačno.net
Autor 20.4.2014. u 10:07

Vanredno stanje u pet opština zbog poplava

Broj ljudi evakuiranih zbog poplava na teritoriji Srbije dostigao je 440, ali nema nastradalih izjavio je jutros za agenciju Tanjug načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Predrag Marić, a zbog slabijeg snabdijevanja strujom otežano je snabdijevanje vodom za piće u ugroženim područjima.

Zbog nastale situacije danas će u Beogradu u 12 sati biti održana sjednica štaba za vanredne situacije, kojoj će predsjedavati premijer Srbije Ivica Dačić.

Marić je za Tanjug rekao da je u toku protekle noći porastao vodostaj na teritroriji Opštine Doljevac, gdje je proglašena vanredna situacija i evakuirano je 60 lica. Na svim ostalim kriznim tačkama – Kuršumliji, Prokuplju, Lučanima i Zaječaru, koje su proteklih dana bile ugrožene, bilježi se stagnacija vodostaja, dodao je.

Pripadnici Vojske Srbije danas će u Kuršumliju poslati dvije cisterne sa vodom za građanstvo, a uključit će se i Crveni krst, rekao je Marić.

Sličnih problema ima i u Prokuplju i u Lučanima, rekao je Marić i napomenuo da je sanacija situacije sada jednako važna kao spašavanje ugroženih ljudskih života, gdje se on nada da će Crveni krst puno pomoći.

Marić je rekao da će na današnjoj vanrednoj sjednici republičkog Štaba za vanredne situacije, vjerovatno, biti projekcija vremenske prognoze od nadležnih iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda u narednih 48 sati i to će odrediti organizaciju Sektora za vanredne situacije i eventualno slanje dodatnih snaga na teren.

Prema njegovim riječima, ova situacija je posljedica nečega sa čime se kao država i društvo suočavamo u periodu od nekoliko desetina godina, a to su komunalni i infrastrukturni problemi – čišćenje kanala i odvodnih puteva.

„Za sada je najvažnije da u ovim vremenskim nepogodama niko nije nastradao i trudićemo se da tako i ostane“, poručio je Marić.

Ugroženo područje

Kada je riječ o ovogodišnjim poplavama, Marić je objasnio da je riječ o takozvanim “uličnim poplavama, koje veoma brzo nastanu i isto toliko brzo se povuku”.

“To su rečice preko kojih i dete može da pređe tokom leta, a evo sada su postale snažne reke koje nose sve pred sobom. Kako brzo dođu, tako se i brzo povuku. Ono što nam ne ide na ruku jeste neverovatna količina kiše koja pada, kao i najavljeno topljenje snega”, rekao je Marić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije rekao je i da je u četvrtak svim opštinskim štabovima na kriznim područjima poslato upozorenje da se pripreme za poplave, pa su tako svi timovi podignuti u stanje pripravnosti i poslati na ugrožena mjesta.

“Osim Žandarmerije pomagala je i Vojska, veoma mnogo u Kuršumliji, i stavili su nam na raspolaganje sve kapacitete, ako za njima bude potrebe narednih dana”, rekao je Marić.

Pripadnici Sektora MUP-a za vanredne situacije su sa područja Prokuplja zbog poplava izazavanih nabujalom rekom Toplicom iz objekata direktno spasili 22 osobe, kao i dva čovjeka koja su spasena sa krova automobila.

“Dve osobe su sa autom pokušale da pređu preko lokalnog mosta, ali su se zbog nabujale rekle našle u vodi tako da su ih pripadnici Sektora za vanredne situacije sa čamcima spasili s krova vozila”, rekao je Tanjugu predstavnik Sektora za vanredne situacije u Prokuplju Vlado Plemić.

Načelnik odjeljenja za vanredne situacije moravičkog okruga Dragiša Broćić izjavio je danas Tanjugu da pritoke Bjelice u višim dijelovima opadaju od sinoć, a i nivo vode u toj rijeci od ponoći je manji za 15 centimetara.

“Međutim, zbog kiše koja neprestano pada u selu Ðerać, poplavljeno je i dalje 12 domaćinstava, a dalji razvoj situacije zavisi od vremenskih prilika”, naveo je on.

Takođe, situacija u Dragačevu zavisi i od rijeka koje se slivaju u Zapadnu Moravu, budući da je oticanje rijeke Bjelice je time uslovljeno.

“Na terenu je 40 pripadnika vatrogasno spasilačke ekipe i 50 iz žandarmerije, raspoređenih na dužini od 20 kilometara koji od sinoć postavljaju džakove sa peskom radi odbrane od poplave, rekao je Broćić.

 Al Jazeera

tačno.net
Autor 20.4.2014. u 10:07

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija