VEČE POSVEĆENO NINI KIRSANOVOJ

tačno.net
Autor 29.1.2014. u 20:16

VEČE POSVEĆENO NINI KIRSANOVOJ

U Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu biće održano veče posvećeno Nini Kirsanovojpovodom 25 godina od njene smrti. Nezaobilazna ličnost baletske scene Nina Kirsanova je kao igračica i koreograf a iznad svega kao pedagog obeležila decenije baletske umetnosti kod nas, svojom izuzetnom pojavom. Njen život i rad bili su sastavni deo istorije baleta u Srbiji, pa se s pravom može reći da je bila jedan od ugaonih stubova naše baletske umetnosti.

Po dolasku u Beograd u vreme kada se tek rađala baletska umetnost u Srbiji svesrdno je uložila sebe u njen razvoj, i ostala je u tek osnovanom Narodnom pozorištu za uvek da svojim znanjem i stečenom reputacijom svetske balerine (solista u trupi Ane Pavlove; šef baleta i prima balerina i koreografkinja u Operi Monte Karlo i Litvanskoj operi) pomogne u formiranju profesionalnog ansambla.

Na sceni Narodnog pozorišta ostvarila je 18 glavnih uloga kako svetskog, tako i iz tek nastalog domaćeg repertoara; kao koreograf postavila je dvadeset i osam celovečernjih baleta i baleta u operama; prva je povela mladi ansambl na međunarodna gostovanja i osnovala balet u skopskom pozorištu. Ništa manji njen doprinos nije bio u pedagogiji. Godinama je svoje znanje, iskustvo, entuzijazam, energiju, s mnogo ljubavi i duhovitih opaski predavala svojim učenicima koji su svi postali, svako prema svojim sposobnostima deo naše baletske istorije, i do danas je s ljubavlju i poštovanjem pominju.

Veče posvećeno uspomeni na ovu izuzetnu ličnost održaće se 3. februara u Muzeju Narodnog pozorišta u 18 časova, uz učešće mr Ksenije Šukuljević istoričarke baletske umetnosti, Milice Zajcev istoričarke i kritičarke baletske umetnosti, Ksenije Kecojević dugogodišnje direktorke baletske škole i pedagoga baleta i Vladimira Logunova baletskog umetnika, koreografa, baletskog pedagoga i direktora baleta Srpskog Narodnog pozorišta.

Veče će upotpuniti sećanja na Ninu njeni učenici. Takođe će biti prikazani inserti iz filmova o njoj.

Veče su zajednički organizovali Udruženje baletskih umetnika Srbije i Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.

http://www.narodnopozoriste.rs/index.php?id=8398

https://www.facebook.com/events/1388701261389929/?notif_t=plan_user_joined

https://www.facebook.com/Ctepart?fref=ts

tačno.net
Autor 29.1.2014. u 20:16