Viši sud u Beogradu šest mjeseci pisao presudu Iliji Jurišiću

tačno.net
Autor 5.6.2014. u 13:20

Viši sud u Beogradu šest mjeseci pisao presudu Iliji Jurišiću

Viši sud u Beogradu u prvostepenom obnovljenom postupku 2. decembra 2013. godine osudio je Iliju Jurišića iz Tuzle na 12 godina zatvora zbog navodno počinjenih ratnih zločina. Iako su imali obavezu da u narednih 15 dana od izricanja presude Jurišićevoj odbrani dostave pismeni opravak presude, Viši sud je to učinio čak šest mjeseci kasnije.

“Neobično je da je presuda pisana šest mjeseci. Usmena je izrečena 2. decembra prošle godine, a odbrana je pismeni opravak čekala šest mjeseci. Imamo rok za podnošenje žalbe Apelacionom sudu od 30 dana što će reći kako će se prve rasprave pred Apelacionim sudom dogoditi u oktobru ili novembru. Faktički je izgubljena cijela jedna godina”, kaže za Klix.ba Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje iz Tuzle.

Podsjetimo Okružni sud u Beogradu već je osuđivao Jurišića, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu i naložio obnovu postupka. Razvlačenjem, po mnogima, montiranog procesa narušava se ionako krhko zdravlje Ilije Jurišića, koji je sa posebnom pažnjom iščekivao presudu.

“Nema logike da Viši sud odugovlači postupak, jer je riječ o obnovljenom suđenju. Apelacioni sud će raditi malo brže, ali je neophodno da se formira Sudsko vijeće, te da se članovi vijeća upoznaju sa kompletnim predmetom”, kaže Alić.

Ilija Jurišić je uhapšen 11. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu Nikola Tesla. Srbijansko tužilaštvo za ratne zločine optužilo ga je za navodni ratni zločin 15. maja 1992. godine na raskrsnici Brčanska Malta kada su grupe rezervista i manji broj pripadnika Jugoslovenske vojske napuštali Tuzlu. U ponovljenom postupku Ilija Jurišić se branio sa slobode.

klix.ba

tačno.net
Autor 5.6.2014. u 13:20

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija