Vojvođanske NVO: Zakon o istopolnim zajednicama nije političko već civilizacijsko pitanje

tačno.net
Autor 22.3.2021. u 16:43

Vojvođanske NVO: Zakon o istopolnim zajednicama nije političko već civilizacijsko pitanje

Foto: Parada ponosa Beograd Facebook

Vojvođanske nevladine organizacije pružaju punu podršku Zakonu o istopolnim zajednicama, koji predstavlja prvi, možda nedovoljan ali svakako veoma važan korak u prestanku sistemske diskriminacije homoseksualnih osoba i parova u Srbiji.

Kako se navodi u saopćenju jasno je da će Vučićeva autoritarna vlast usvajanjem Zakona o istopolnim zajednicama pokušati da produži ili obnovi “medeni mesec” sa Evropskom unijom i Zapadom, koji je doveden u pitanje spregom kriminala i državnih organa, urušavanjem institucija i brojnih ljudskih prava u Srbiji – ali smatramo da podrška ovom zakonu nije političko pitanje, već pre svega stvar civilizacijskog obzorja, prosvećenosti i kućnog vaspitanja.

Vojvođanske nevladine organizacije pozivaju i druge organizacije kojima je stalo do ljudskih prava i dobrobiti građana – da ovaj zakon podrže bez zadrške i relativizacije.

“Iako je za ukupno poboljšanje položaja LGBTI+ osoba u našem društvu potrebno mnogo više od jednog zakona, između ostalog i široka afirmativna akcija koja nedostaje – jasno je da će on olakšati istopolnim zajednicama život, omogućavajući im pravo na podelu imovine, nasledstvo ili učešće u donošenju odluka u slučaju bolesti, odnosno obezbediti im prava koja imaju muškarac i žena koji žive bilo u bračnoj, bilo u vanbračnoj zajednici.

Pitamo se da li i kako oni koji se oštro protive ovom zakonu, a koji su navodno intelektualci i humanisti, uopšte mogu opravdati to što – prema sadašnjoj legislativi – često dolazi do situacija u kojoj, recimo, član homoseksualne zajednice ne može da poseti u bolnici svog dugogodišnjeg teškog obolelog partnera bez specijalne dozvole, pa čak u pojedinim slučajevima – ni da prisustvuje njegovoj sahrani.

Ili, recimo, kako opravdavaju to što ne može naslediti imovinu koju je u dugogodišnjoj zajednici skupa sa svojim partnerom stvarao”, navode u saopćenju.

Kako ističu ovo su samo neke od stvari koji će novi zakon ispraviti i koji će bar donekle skinuti stigmu sa ljudi kojima je jedini “greh” to što su odabrali da svoj život i sudbinu podele sa osobom koju vole.

Naravno, i ukoliko bude usvojen, a verujemo da hoće, moraćemo se svi zajedno potruditi da ovaj zakon zaživi na način koji će zaista obezbediti kvalitetniji život homoseksualnim parovima, jer smo sigurni da će u njegovoj implementaciji biti brojnih problema, dodali su.

tačno.net
Autor 22.3.2021. u 16:43