Vučić ide na komemoraciju u Srebrenici: ‘ Imam garanciju oko rezolucije UN-a’

tačno.net
Autor 8.7.2015. u 08:44

Vučić ide na komemoraciju u Srebrenici: ‘ Imam garanciju oko rezolucije UN-a’

Vučić je rekao kako je dobio jamstva da rezolucija UN-a o Srebrenici, koju je opisao »ponižavajućom« za Srbiju, neće biti usvojena u »sadašnjem obliku«

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak kako je njegova vlada jednoglasno odlučila da on predstavlja Srbiju 11. srpnja na komemoraciji žrtvama masakra u Srebrenici 1995., nekoliko sati nakon što je odgođeno glasovanje Vijeća sigurnosti UN-a o rezoluciji u kojoj bi se pokolj u Srebrenici osudio kao genocid.

»Večeras smo jednoglasno donijeli odluku, da ako postoje uvjeti za to, da kao predsjednik Vlade predstavljam Republiku Srbiju u Srebrenici 11. srpnja«, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Glasovanje je, prema riječima diplomata, odgođeno do srijede, kako bi Britanija i Sjedinjene Države pokušale uvjeriti Rusiju da ne stavi veto na dokument koji bi trebao biti donesen u povodu 20. godišnjice tog zločina.

Vučić je rekao kako je dobio jamstva da rezolucija UN-a o Srebrenici, koju je opisao »ponižavajućom« za Srbiju, neće biti usvojena u »sadašnjem obliku«.

Srbija je 2010., u procesu približavanja Zapadu, usvojila deklaraciju u kojoj osuđuje pokolj kao »težak zločin«, ali je izostalo spominjanje genocida. Protivi se rezoluciji u kojoj se spominje genocid, smatrajući da bi još više produbila etničke podjele u BiH.

Pokolj u Srebrenici 1995., u kojem su bosanski Srbi ubili gotovo 8000 muslimana, Međunarodni sud pravde (ICJ), najviša pravna instanca UN-a, priznao je kao genocid 2007.

novilist.hr

tačno.net
Autor 8.7.2015. u 08:44