Vučić: Idemo na izbore

tačno.net
Autor 18.1.2016. u 10:39

Vučić: Idemo na izbore

Predsednik vladajuće Srpske napredne stranke i premijer Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da je odlučio da se ide na vanredne parlamentarne izbore.

Takvu odluku, obrazložio je namerom “da se razrešio društveni sukob koji blokira reforme”. Vučić je na sednici Glavnog odbora SNS dodao da je vladi portreban pun mandat kako bi do 2020. dovršila započete reforme.

Odluka o izborima pozdravljena je dugotrajnim aplauzom 505 članova Glavnog odbora SNS-a. Nakon aplauza, rekao je kako hoće da proveri “kuda Srbija  želi da ide?”. “Da li  želi i u naredne četiri godine da nastavi evropskim putem”.

“Stranka i vlada koju je ona formirala nailaze na ogroman otpor upravo stoga što je nastojala da razbije blok koji su činili tajkuni, političari i kriminalci, kojima nije bilo u interesu da Srbija napreduje i da se bilo šta menja”, rekao je Vučić.

“Otpočeli smo sukob i sa njima i sa onima među nama kojima je vlast samo način za lično bogaćenje”.

“Centar otpora i ovoj vladi i pristojnoj i naprednoj Srbiji i politici reformi su pripadnici bivše loše vlasti i lažne elite, koju je ta vlast stvorila i obezbedila im privilegije”, rekao je Vučić i dodao da je taj “centar otpora” 10 godina blokirao bilo kakve promene i napredak zemlje.

“Mangupi u našim redovima”

Vučić je, govoreći na Glavnom odboru SNS-a, rekao i da ne  želi da “uz njega više stoje oni koji isto govore ali drugo rade”.

“I hoću da se zahvalim mangupima u našim redovima i pošaljem ih tamo gde pripadaju”, rekao je Vučić.

On je pozvao naprednjake da ne potcene političke protivnike, poželeo im poštenu, ozbiljnu i odgovornu kampanju.

“Odložimo izbornu skupštinu stranke”

Na Glavnom odboru SNS-a  koji je nastavio rad iza zatvorenih vrata, Vučić je, nakon odluke da se ide na vanredne parlamentarne izbore zajedno sa lokalnim i pokrajinskim, tražio od članova svoje stranke da se izborna skupština odloži za 21. maj, umesto da bude održana 13. februara, kako je bilo planirano.

“Želim da se skupština stranke odloži kako, u slučaju loših rezultata na izborima, ne bih bio na teretu stranke u godinama koje predstoje i da članovi dobiju mogućnost da izaberu drugog predsednika i drugi tim”, objasnio je Vučić.

Datum izbora još uvek nije poznat. Vučićev govor uživo su prenosile televizije Pink i Studio B.

SPS: Odluka o raspisivanju vanrednih izbora hrabra i blagovremena

Član Socijalističke partije Srbije, koalicionog partnera SNS-a, Đorđe Milićević izjavio je da je odluka premijera Vučića o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora “hrabra i izrečena na vreme”.

“Niko sada više ne može da se krije i svi koji su do sada pričali o izborima, a molili se Bogu da ih ne bude, sada će morati pred narod da čuju njegovu konačnu odluku”, kazao je Milićević agenciji Beta.

Dodao je da je SPS “spreman” za izbore i da je pravo vreme da SPS preuzme levi centar i bude politička snaga koja će omogućiti Srbiji da uđe u mirne vode, da uplovi u evropsku luku, da postane normalna i predvidiva zemlja.

DS: Dobra vest

Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić, saopštio je da ta opoziciona partija  smatra da je odluka Aleksandra Vučića da, kako je rekao, “podnese ostavku na mesto predsednika Vlade Srbije”, dobra vest za sve građane.

“Vanredni parlamentarni izbori će pokazati i Aleksandru Vučiću, i njegovom režimu da građani neće ćutati dok im se smanjuju plate, otimaju penzije, povećavaju porezi i cene, da neće mirno gledati kako se samo oni na vlasti bogate, kako od svojih smanjenih plata plaćaju privatne poslovne dogovore provučene kroz tajne ugovore i da neće pristati na ućutkivanje kritike, strahovladu i uništavanje institucija”, saopšteno je iz DS-a.

Kako se dodaje u saopštenju demokrata, DS će na izbore izaći sa programom kojim će pokazati da se reforme mogu sprovoditi i nova radna mesta otvarati bez smanjivanja plata, bez štednje na građanima, bez ućutkivanja kritike i bez zloupotrebe vlasti.

Pešić: Izbori nemaju veze sa EU, već sa produžavanjem vlasti

Obrazloženje premijera Vučića zašto raspisuje druge za redom vanredne parlamentarne izbore (da želi da proveri da li Srbija hoće da ide evropskim putem), politikolog Jovan Komšić smatra smislenim. To pre svega tumači kao posledicu vidljim kolebanjem unutar Spske napredne stranke između Brisela i Moskve. Vučić je najavio da će se zahvaliti mangupima u svojim redovima, pa Komšić kaže da će to pokazati kojim će smerom ići dalje naprednjaci.

“Ovi izbori mogu, u tom kontekstu, da pomognu u rešavanju tog problema, jednog mentalitetskog nasleđa iz starog perioda dobrog dela članstva koje bi želelo da živi u EU, ali voli Rusiju i (Vladimira) Putina. Tu je imao neke istaknute, bliske saradnike koji su se više opredeljivali za saveze sa Rusijom, nego za proevropsku političku orijentaciju Srbije”, ocenio je Komšić za RSE.

Sociološkinja Vesna Pešić, kaže međutim da nikakvi programski strateški razlozi nisu rukovodili premijera da donese odluku o vanredim izborima. On je to uradio, kaže Vesna Pešić, “da bi sebi produžio mandat za još dve godine”

“Moram da kažem, i da ljudi budu svesni, da mi već treći put posle dve godine idemo na vandredne izbore. Da li je svaki put u pitanju evropski put ili je reč o tome da se još dve godine produži autoritativna vlast koja je ugušila sve medije i koja je srušila sve institucije. Mora da se kaže i to da on nije imao tri čiste da sačeka četiri godine, 2018. godinu, kada su redovni izbori, jer te izbore nikada ne bi dobio. Ti izbori nemaju nikakve veze sa EU, nego sa produžavanjem njegove autoritarne vlasti. Ako budemo ovako svake dve godine, od Srbije neće ostati ni ‘kamen na kamenu’, a kamoli EU – od nje neće biti ništa”, kaže Vesna Pešić i dodaje da opozicija ima veliku šansu. “Kada se opozicija ujedini, svi koji su protiv Vučića imaće za koga da glasaju i da dobiju veliki broj glasova”

Treći parlamentarni izbori za manje od četiri godine

Parlamentarni izbori, čije je održavanje predložio Vučić, biće 11. od uspostavljanja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine, odnosno peti vanredni od demokratskih promena 2000. godine. Istovremeno, to će biti treći parlamentarni izbori za nešto manje od četiri godine.

Od pada režima Slobodana Miloševića u Srbiji parlamentarni izbori su šest puta organizovani. Vanredni su održani 2000., 2003., 2008. i 2014. godine, a redovni 2007. i 2012. godine.

Prema Zakonu o predsedniku, predsednik Republike može na obrazloženi predlog vlade da raspusti Narodnu skupštinu.

Istovremeno sa ukazom o raspuštanju Narodne skupštine predsednik Srbije raspisuje izbore za narodne poslanike, tako da se izbori okončaju najkasnije za 60 dana od dana raspisivanja.

Predsednik Srbije je, prema Zakonu, dužan da u roku od 72 sata donese ukaz kojim na obrazložen predlog vlade raspušta parlament ili da vladu i javnost obavesti o tome da ne prihvata predlog vlade.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana.

Parlament koji je raspušten obavlja samo tekuće i neodložne poslove, određene zakonom. U slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja, ponovo se uspostavlja njegova puna nadležnost, koja traje do okončanja ratnog, odnosno vanrednog stanja.

Raspuštanjem Skupštine prestaje mandat i vladi.

Prema Zakonu o vladi, vlada kojoj je prestao mandat može da obavlja samo tekuće poslove i ne može predlagati parlamentu zakone i druge opšte akte niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Aktuelni kabinet Aleksandra Vučića, izabran je 27. aprila 2014. godine.

RSE

tačno.net
Autor 18.1.2016. u 10:39