Vučić: Sastanak se mogao preskočiti, svi su donijeli odluke

tačno.net
Autor 1.9.2016. u 10:59

Vučić: Sastanak se mogao preskočiti, svi su donijeli odluke

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se njegov i sastanak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića s predstavnicima Srba iz RS o odustajanju od referenduma “mogao preskočiti”, pošto je svako od njih već donio odluku.

Vučić je novinarima rekao da njemu nije data mogućnost da iznese svoje mišljenje o tome, kao i da su svi u BiH donijeli odluke za koje smatraju da su u njihovom najboljem interesu i da su za njih sami odgovorni.

Sastanku će prisustvovati i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, sa kojim ću također razgovarati, ali svako je već donio svoju odluku i taj sastanak se mogao i preskočiti“, naveo je Vučić.

Kako navodi Blic, Vučić je saradnicima kazao da je imao dogovor sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem da ne izlaze u javnost sa svojim stavovima prije nego što svi zajedno sjednu i razgovaraju.

Ali, poslije intervjua koji je Dodik sinoć dao televiziji N1, Vučić ne vidi smisao održavanja današnjeg sastanka i smatra dogovor prekršenim.

Vučićev stav je, prenosi izvor “Blica”, da Srbija ne treba da podilazi međunarodnoj zajednici i da je smatra djelimično odgovornom za sve što se u regionu dešava, te da neće vrsiti pritiske na Republiku Srpsku, navodi Blic.

Poslije preporuke Vijeća za implementaciju mira da RS odustane od referenduma o Danu RS, zakazanog za 25. septembar, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić zakazali su hitan sastanak s predstavnicima Srba u BiH, kojem će prisustvovati predsjednik RS Milorad Dodik, član Predsedništva Mladen Ivanić, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović i predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

N1

tačno.net
Autor 1.9.2016. u 10:59