Vučić zloupotrebio godišnjicu proboja Jasenovca

tačno.net
Autor/ica 23.4.2015. u 11:38

Vučić zloupotrebio godišnjicu proboja Jasenovca

Premijera Vlade Srbije Aleksandra Vučića pojedini analitičari optužuju da je govor na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac iskoristio za sopstvenu propagandu.

Vučić je izazvao kritike, nakon govora koji je u nedelju održao u selu Donja Gradina u Republici Srpskoj na obeležavanju 70. godišnjice proboja iz koncentracionog logora Jasenovac.

On je u svom govoru rekao da mora biti pružena ruka pomirenja, ali da se zločini iz ratova devedesetih ne mogu razumeti bez razumevanja zločina počinjenih u Jasenovcu, kojim je upravljao ustaški režim.

“Ovde su pokušali da istrebe Srbe. Vi krvnici ste uradili svoj posao, ali slabo, mi smo opstali i živimo, evo nas sa obe strane Drine”, rekao je Vučić.

Prema rečima srpskih političara i pisanju srpskih medija, procenjuje se da je u koncentracionom logoru Jasenovac umrlo oko 700,000 ljudi, od kojih oko 500,000 Srba, kao i 40,000 Roma, 33,000 Jevreja i drugih. Među žrtvama je bilo oko 22,000 dece.

Međutim, pitanje broja žrtava je dosta kontroverzno. Prema istraživanju memorijalnog centra Jasenovac, koje još nije završeno, u logoru je umrlo oko 83,000 ljudi, među kojima oko 20,000 dece. Većina žrtava bili su Srbi, ali je bilo i Roma, Jevreja i antifašista.

Nebojša Milikić iz kulturnog centra Rex, koji se bavi problematikom Drugog svetskog rata, optužio je Vučića da manipuliše istorijom u svrhu političke propagande.

Milikić je rekao za BIRN da Vučić zloupotrebljava jezivu istoriju jasenovačkog logora i njegovih žrtava “u pacifikovanju i disciplinovanju stanovništva koje treba mirno da prihvati pinočeovske ekonomske i političke ciljeve Vučićeve vlade”.

“CEAS smatra da ne postoji kontekst u kome se ubistva nekoliko stotina hiljada ljudi mogu nazvati ‘slabim poslom’. Vučić je ovom izjavom, bez obzira na očito neiskrene fraze izrečene pre toga, uvredio ne samo sve žrtve, njihove porodice već i sve preživele”, navodi se u saopštenju CEAS-a.Vučić se u saopštenju poziva da se ogradi od svog govora i optužuje da je iskoristio priliku za “jačanje vlastite uloge u svemu i svačemu vezanom za Srbe i Srbiju”.

Komemoracijom u nedelju, kojoj su prisustvovali lideri Srba iz BiH, Srbije i Hrvatske, obeležena je 70. godišnjica pokušaja proboja, kada je oko 1,000 logoraša pokušalo da pobegne iz logora, dok je samo 127 preživelo.Pored Vučića, vence su položili i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Predsedništva BiH Mladen Ivanić.Dodik je u svom govoru rekao da takvi zločini, kakvi su počinjeni u Jasenovcu, nisu viđeni na ovim pristorima, ni pre ni posle. Rekao je i da su Srbi bili najveće žrtve i u Drugom svetskom ratu i tokom sukoba devedesetih.

balkaninsight.com

tačno.net
Autor/ica 23.4.2015. u 11:38