YIHR BH: MacKenzie i Jeremić koriste Ujedinjene nacije za negiranje genocida

tačno.net
Autor 10.4.2013. u 15:09

 

Inicijativa mladih za ljudska prava poslala je pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, Ban Ki-Moonu, iskazujući protest protiv posljednjih poteza predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Vuka Jeremića, u vezi sa organizacijom ekspertskog panela UN-a o međunarodnoj pravdi i pomirenju.

Jedan od pozvanih je i Lewis MacKenzie, bivši komandant UN mirovnih snaga u bivšoj Jugoslaviji, koji je više puta negirao presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Ovim je Vuk Jeremić, direktno ugrozio povjerenje u međunarodne institucije pravde, te strateški politizira debatu koja ne može biti politizirana, a to je utvrđivanje činjenica i procesuiranje zločinaca za počinjene ratne zločine.

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH će nastaviti sa radom na utvrđivanju činjenica i širenjem istine o događajima u ratovima iz devedesetih, okupljati mlade ljude bez obzira na njihovu etničku pripadnost, te raditi na izgradnji dijaloga zasnovanog na principima tranzicijske pravde, suočavanja sa prošlošću i utvrđivanju odgovornih za teška kršenja ljudskih prava i ratne zločine koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995 .godine.

tačno.net
Autor 10.4.2013. u 15:09