Životinje iz Beo Zoo vrta pod hitno vratiti

tačno.net
Autor 6.11.2014. u 21:09

Životinje iz Beo Zoo vrta pod hitno vratiti

Kada je u javnost došla informacija da je Beogradski zoološki vrt odlučio da pokloni koze, ovce i živinu Obrenovačnima koji su ostali bez stoke u majskim poplavama, podigla se velika prašina i reakcija građana. Osećamo se dužni da se oglasimo i postavimo nekoliko pitanja, kako bi ceo slučaj bio jasan i precizan.

Iako već duže vreme znamo da pored kršenja osnovnih načela i zaštite dobrobiti životinja u Zoološkom vrtu, prihvatilištu, odnosno odgajalištu za divlje životinje, a koja su propisana Zakonom o dobrobiti životinja čl. 71 i čl. 72, i ne ispunjavanja uslova držanja i brige o divljim životinjama u zatočeništvu, a koja su propisana Pravilnikom o uslovima koje treba da ispunjava Zoološki vrt, odnosno mini Zoološki vrt i elementima za određivanje mini Zoološkog vrta („Sl. Gl. RS“ br 75/10) postavlja se pitanje, pošto su životinje već date, kada je RVI obavila zakonske preglede životinja koje su date za ishranu građana? Javnosti je poznato da RVI nije bila u „Beo Zoo vrtu“ još od 2008, te se postavlja pitanje da li je Dušan Ljuština, šef veterinarske inspekcije za Grad Beograd i član Kriznog štaba, potpisao i dao dozvolu za ovakav čin? Informacije od javnog značaja čemu u svakom slučaju zahtevati od poverenika kako bismo imali kompletan uvid.

Ovakav čin „Beo Zoo vrta“ je nedopustiv, jer životinje koje su donirane ne pripadaju upravi zoo vrta, već građanima Republike Srbije još od Odluke Vlade Srbije od 2010 (Sl. glasnik RS 70/2010) kada je „Beo Zoo vrt“ podržavljen. Samim tim o sudbini životinja koje se nalaze u „Beo zoo vrtu“ ne odlučuju samo nadležni koji su trenutno postavljeni kao rukovodioci već svi građani Beograda i Republike Srbije.

Pored toga što se krše zakoni i podzakonski akti u vezi sa Zoološkim vrtom u Beogradu, gde se ne ispunjvaju osnovni uslovi za postojanje samog Vrta po Pravilniku o uslovima koje treba da ispunjava Zoološki vrt iz 2010, otvara se i pitanje rukovodioca. U ovom slučaju, on je nezakonito postavljen čime se krši Zakon o dobrobiti životinja, jer lice koje je postavljeno NE ISPUNJAVA zakonske uslove, zato što lice koje se postavlja MORA imati završene diplomske akademske studije – master u oblasti veterinarskih nauka (doktor veterinarske medicine) ili bioloških nauka (diplomirani biolog – master), odnosno završene osnovne studije u trajanju od najmanje pet godina u oblasti veterinarskih nauka ili najmanje četiri godine u oblasti bioloških nauka. Ovim potezom, nezakonitim doniranjem javne “imovine” – ako tako možemo reći, krši se i Ustav RS, jer je protivzakonito dato nešto bez saglasnosti vlasnika – u ovom slučajju građana Republike Srbije.

Pored ove nezakonite odluke „Beo Zoo vrta“ postavlja se pitanje nadležnima RS, ZAŠTO su životinje iz Zoo vrta donirane, ako su već sakupljane silne donacije upućene preko računa i sms broja 1003 koje su između ostalog bile namenjene za naknadu štete, a stočni fond spada u materijalnu štetu. Jer po samoj izjavi predsednice Srpskog veterinarskog društva, Brane Radenković Damnjanović i prema njenim rečima od pre 4 meseca, izjavljeno je da je stočni fond potpuno zdrav i da ne postoji kriza. Zašto se onda životinje koje predstavljaju duh zoološkog vrta (bez obzira što su u pitanju domaće životinje) doniraju za ishranu? To su životinje sa kojima su se posetioci igrali, mazili, pogotovu pričamo o najmlađim posetiocima – deci.

Možda i nesvesno, ovakav čin je samo povod da se javnost pozabavi mnogim novim/starim pitanjima vezanim za „Beo Zoo vrt“, ali nama je sada najbitnije da se životinje koje su oduzete iz Zoo vrta pod hitno vrate odakle su uzete, jer su uzete prvenstveno protivzakonito, a i nemoralno. Dok je jedno od važnijih pitanja i nerazumno koćenje životinja unutar „Beo zoo vrta“ usled čega se ovakvim činom, po rečima samih rukovodilaca Vrta „oslobađa prenaseljeni prostor“.

 

Organizacija za prava i zaštitu životinja “ORPAK” – Kruševac

Udruženje građana ” ALFA ” , Beograd

Udruženje za brigu o životinjama grada Beograda ” BETA ” , Beograd

Udruženje za brigu o životinjama Banata ” BETA ” , Zrenjanin

Udruženje za brigu o životinjama Timočke krajine ” BETA ” , Zaječar

Udruženje građana ” KANIS ” , Sremska Mitrovica

Udruženje za zaštitu životinja “SPANS” – Novi Sad

Društvo za zaštitu životinja ” SPASKE ” , Kraljevo

Društvo Prijatelja Životinja ” LjUBIMCI ” ,Pančevo

Udruženje „PRIJATELJI UB“, Ub

Udruzenje za zastitu i prava zivotinja “KLEMPA”, Zemun

Prihvatilište Draževac

 

Lela Bucek

Predsednica Organizacije za prava i zaštitu životinja Kruševac “ORPAK

 

Tagovi:
tačno.net
Autor 6.11.2014. u 21:09

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija