Bankovna tajna nije više zapreka za razmjenu informacija o poreznim utajama

Autor 9.12.2010. u 15:38

Bankovna tajna nije više zapreka za razmjenu informacija o poreznim utajama

Od početka sljedeće godine bankovna tajna neće više moći biti opravdanje u Evropskoj uniji za uskraćivanje podataka u istragama o prekograničnim utajama poreza, odlučile su zemlje članice.

Ministri financija zemalja članica EU-a postigli su u utorak takav dogovor nakon što su prije godinu dana Austrija i Luksemburg, koje su zadržale neki oblik bankovne tajne, blokirale reformu.

“To je velik korak naprijed u borbi protiv utaje poreza i poreznih prevara u Evropskoj uniji. Utajivači poreza više se neće moći koristiti bankovnom tajnom kao izgovorom”, izjavio je porezni povjerenik Algirdas Šemeta.

Po dogovoru, zemlja članica moći će tražiti podatke o nekoj osobi od neke druge zemlje članice ako tačno navede ime te osobe jer nema obaveze za odgovore na neodređene zahtjeve, što se naziva “hvatanjem informacija”.

Isto tako, dogovoreno je da nema retroaktivnosti, što znači da će se moći razmjenjivati samo podaci nakon 1. januara 2011.

Informacije koje će se moći razmjenjivati odnose se na plaće, mirovine, prihode od iznajmljivanja nekretnina, dividende i prihode koji proizlaze iz prava intelektualnog vlasništva, prenijela je Hina.

Autor 9.12.2010. u 15:38

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija