Besplatnim igrama do 10 milijardi dolara

Autor 26.5.2011. u 01:37

Besplatnim igrama do 10 milijardi dolara

Sve više internetskih tvrtki prijavljuju se za inicijalnu javnu ponudu nakon što su dionice LinkedIna, najveće društvene mreže orijentirane prema poslovnim ljudima, prošli tjedan skočile više od 100 posto i nakon što je Yandex, ruski najpopularniji web provider, u utorak skočio 55 posto.

Tako izuzetno snažna potražnja za tvrtkama koje su pridonijele razvoju društvenih medija i stranim internetskim tržištima nadjačava bojazan nekih investitora da su dionice tehnoloških kompanija precijenjene.

Zynga Inc., najveći proizvođač igara na Facebooku osnovan 2007. godine u San Franciscu, mogao bi službeno podnijeti zahtjev za inicijalnu javnu ponudu do kraja lipnja ne bi li zaradio na trenutačno atraktivnim dionicama kompanija koje se bave društvenim mrežama. Predstavnici kompanije već su se sastali sa stručnjacima Morgan Stanleya i Goldman Sachsa i odabir banke koja bi im pomogla pripremiti dokumentaciju je u tijeku. Dani Dudeck, glasnogovornica Zynge, odbila je komentirati tvrtkinu prijavu za ulazak u IPO, kao i Andrea Rachman, glasnogovornica Goldman Sachsa, a njihovu šutnju slijedio je Pen Pendleton, glasnogovornik Morgan Stanleya.

“Mislim da je svaka privatna tvrtka gledala LinkedInov IPO i zapitala se: ‘Što ako bismo to sutra mi učinili?'”, rekao je Bing Gordon, partner u Kleiner Perkins Caufield & Byers fondu za male poduzetnike, usput odbivši komentirati IPO planove Zynge čiji je član odbora. Međutim, Pandora Media, najveća internetska radijska kompanija, već je potpuno spremna izaći s dionicama na tržište kao i HomeAway, website koji se bavi iznajmljivanjem nekretnina za odmor. Cloudary Corp., kineska internetska tvrtka, ovog tjedna je najavila planove za inicijalnu javnu ponudu u SAD-u.

Bazirano na trgovanju na SharesPostu, tržištu koje okuplja kupce i prodavače privatnih kompanija, s 8,2 milijarde dolara Zynga je druga najvrijednija američka tvrtka koja se bavi igrama, odmah nakon Activision Blizzarda, dok se ispod nje nalazi Electronic Arts s tržišnom kapitalizacijom od 7,7 milijardi dolara na Nasdaqu. Zyngini planovi sve su ambiciozniji tako da je prošloga mjeseca zaposlila Johna Schapperta, bivšeg glavnog izvršnog direktora Electronic Artsa.

Zynga (nazvana po osnivačevom buldogu) mjesečno na Facebooku ima 247,8 milijuna aktivnih korisnika, šest puta više od drugog vodećeg na listi i posjeduje tri od četiri najpopularnije aplikacije na websiteu: “CityVille” (nešto poput SimCityja) “FarmVille” (igra za iPhone i iPod touch) i “Texas Holdem Poker” (kartaška igra). Igre su besplatne, a tvrtka zarađuje prodajom digitalne ili virtualne robe unutar aplikacija, a igrači plaćaju kako bi došli do viših razina. Prema ThinkEquityju, tvrtki za istraživanje iz San Francisca, očekuje se da će se svjetsko tržište virtualne robe s prošlogodišnjih 9,28 milijarde dolara u 2014. godini više nego udvostručiti (na 20,3 milijarde dolara),

Zyngini uredi nalaze se u San Franciscu, Los Angelesu, Baltimoreu i Bangaloreu u Indiji, a iza nje stoje poznata investitorska imena: Foundry Group, Union Square Ventures, Kleiner Perkins, Institutional Venture Partners te Andreessen Horowitz. Ruski Digital Sky Technologies i Google također su njeni dioničari. U veljači je Zynga bila u pregovorima s T. Rowe Price grupom i Fidelity Investmentsom za novu rundu financiranja, a pritom je kao baza za pregovore korištena tržišna kapitalizacija od 10 milijardi dolara. A razni izvori potvrđuju sa kompanija sebe cijeni mnogo više od toga.

Globalna vrijednost tržišta virtualnih dobara mogla bi dosegnuti više od 20 milijardi dolara u 2014. godini, pokazuju procjene analitičke tvrtke ThinkEquity. Neki analitičari i stručnjaci već su upozorili kako velika pomama ulagača za internetskim tvrtkama predstavlja moguću uvertiru u novi tehnološki ‘bubble’, kakav je zadesio burze u drugoj polovici 1990-ih.

poslovni.hr

Autor 26.5.2011. u 01:37