Cijena benzina raste, smišljajte alternative

Autor 29.1.2011. u 04:44

Cijena benzina raste, smišljajte alternative

Nema sumnje, litra benzina uskoro će stajati više od 10 kuna. Nakon toga, što zbog velikih davanja na gorivo u Hrvatskoj, a što zbog neizbježnog rasta cijene barela na tržištu uvjetovanog razvojem velikih zemalja poput Kine i Indije, cijena benzina može samo ići nebu pod oblake. 
 
Javni prijevoz ili bicikl

Stoga je vrijeme za razmišljanje o alternativnim načinima prijevoza. Svjestan sam da za mnoge od nas, pa tako i za mene, zbog lokacije radnog mjesta ne postoji alternativa vožnje automobilu. Međutim, oni koji to mogu, trebali bi razmisliti o javnom prijevozu.

Kakva god njegova kvaliteta bila kod nas, činjenica je da korištenje javnog prijevoza košta manje nego automobil, za kojeg je osim goriva potrebno plaćati i osiguranje te registraciju.

Potom je tu bicikl. Naravno, ovo je izvedivo samo na svakodnevnim rutama gdje je moguće sigurno voziti bicikl bez opasnosti od ozljeda.

Svi koji mogu trebali bi razmisliti o ovoj opciji jer ona donosi višestruke uštede u vidu troška goriva i održavanja automobila, a dobra je i za zdravlje. Oni koji žive u kontinentalnim i gorskim krajevima Hrvatske zapitati će se što po zimi, ako će tijekom ljeta i proljeća voziti bicikl.

Registrirajte automobil na pola godine, primjerice za zimsko razdoblje i smanjite troškove za 50 posto.

Vožnja na dva kotača

Potom je tu opcija vožnje na dva kotača, najbolje skuterom do 50 ccm. Za one koji posjeduju vozačku dozvolu B kategorije vožnja ovakvog dvokotača je legalna i bez polaganja dodatnog vozačkog ispita, znači bez dodatnih troškova.

Motocikli i skuteri su jeftiniji od automobila u startu, troše manje goriva i jeftinije ih je održavati. Međutim, ako sjedate na dva kotača, prije svega morate potrošiti na kvalitetnu zaštitnu opremu. Nipošto ne štedite niti lipe na njoj!

Car-pooling, podijelite troškove

Kao zadnje rješenje tu je car-pooling, odnosno zajednička vožnja do posla. Imate li kolegu ili kolege koji žive u istom naselju ili na istom potezu na kojem vozite do posla, probajte ih skupiti što više, te podijeliti troškove goriva.

Ako mjesečno trošite npr 600 kuna za gorivo, razmislite koliko bi vam kućni budžet bio bogatiji da tu cifru podijelite sa četiri, te morate platiti samo jednu četvrtinu. Najhrabriji i oni koji žive blizu posla mogu hodati do radnog mjesta, to je sigurno najjeftinije.

pametnakuna.hr

Autor 29.1.2011. u 04:44

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija