Cijene benzina po prvi će put u ovoj godini pasti

tačno.net
Autor 4.3.2013. u 17:17

Cijene benzina po prvi će put u ovoj godini pasti

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Cijene naftnih derivata po prvi će put u ovoj godini pasti, pri čemu će motorni benzini pojeftiniti za simboličnih jednu lipu po litri.

Cijene naftnih derivata po prvi će put u ovoj godini pasti, pri čemu će motorni benzini pojeftiniti za simboličnih jednu lipu po litri, dok će cijene eurodizela i plavog dizela s oznakom euro pasti za sedam lipa, a plavog dizela bez oznake euro i lož ulja za 14, odnosno 15 lipa, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 5. do 18. ožujka.

U tom razdoblju najviša cijena eurosupera BS 95 može biti 10,82 kune po litri, što je jednu lipu manje od dosadašnjih 10,83 kune.

Za jednu lipu po litri pojeftinit će i eurosuperi 98 i 100, pa će se eurosuper BS 98 od ponoći moći prodavati po najvišoj cijeni od 11,17 kuna (do sada 11,18 kuna), a eurosuper BS 100 po 11,41 kunu (do sada 11,42 kune).

Maloprodajna cijena eurodizela BS od sutra će biti niža za sedam lipa po litri, jer je Ministarstvo njegovu najvišu cijenu utvrdilo na 9,93 kune (do sada 10,00 kuna).

Za sedam lipa pojeftinit će i plinsko ulje obojano plavom bojom s oznakom euro i njegova je nova cijena 6,66 kuna (do sada 6,73 kune).

Plavi dizel bez oznake euro, odnosno plinsko ulje obojano plavom bojom pojeftinit će za 14 lipa po litri, na 6,28 kuna (do sada 6,42 kune).

Ministarstvo je novu najvišu cijenu loživog ulja s oznakom euro utvrdilo na 7,04 kune, što je 15 lipa manje od dosadašnjih 7,19 kuna.

Ministarstvo je danas objavilo najviše cijene derivata sukladno Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojemu promjena cijena naftnih derivata ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara.

Prema Pravilniku, najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene je 3 posto u slučaju rasta cijena, a u slučaju sniženja cijene mogu pasti najviše za 6 posto.

Temeljem Pravilnika, Ministarstvo gospodarstva svakih 14 dana obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene naftnih derivata, a naftne kompanije u tom razdoblju mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Poslovni.hr

tačno.net
Autor 4.3.2013. u 17:17

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija