Cijene nafte u padu: Iran ima rezerve kojima može opskrbljivati Kinu 40 godina

tačno.net
Autor 23.7.2015. u 09:03

Cijene nafte u padu: Iran ima rezerve kojima može opskrbljivati Kinu 40 godina

CIJENA sirove nafte tijekom zadnja dva tjedna pale su na najniže razine u gotovo posljednja tri mjeseca.

Nekoliko je ključnih čimbenika koji su utjecali na takav trend kretanja cijena: zabrinutosti oko gospodarskog rasta Kine, mogućeg povećanja izvoza nafte iz Irana te daljnji nastavak rasta svjetskih zaliha sirove nafte. No s druge strane, promatramo li ukupno drugo tromjesečje, usprkos rastu svjetskih zaliha sirove nafte na godišnjoj razini, njihove cijene su ostale relativno stabilne, navode analitičari RBA.

Globalna opskrba u lipnju porasla na 550 tisuća barela dnevno

Naime, procijenjene zalihe sirove nafte u drugom ovogodišnjem tromjesečju prosječno su iznosile 2,6 milijuna barela dnevno (b/d) što je značajno više od 0,8 mil. b/d u istom razdoblju lani. S druge strane, stabilnost cijena podržava i relativno visok rast svjetske potražnje za naftom. U vrijeme pisanja analize, cijena nafte tipa Brent (koja je referentna za europsko tržište) bila je na razinama 56,1 dolara po barelu dok je cijena barela nafte tipa WTI (koja je referentna za američko tržište) bila na razini oko 49,2 dolara.

Prema mjesečnom izvješću IEA (International Energy Agency), globalna opskrba naftom porasla je u lipnju za 550 tisuća b/d, na 96,6 mil b/d (godišnji rast za 3,1 mil b/d) pod utjecajem povećanja proizvodnje i od strane zemalja OPEC-a, ali i onih van grupacije OPEC. Tako je proizvodnja sirove nafte u zemljama OPEC-a porasla u lipnju u prosjeku za 340 tisuća b/d na 31,7 mil b/d (najviša razina u posljednje 3 godine), čemu pridonosi rekordna proizvodnja nafte u bliskoistočnim zemljama (Irak, Saudijska Arabija i UAE). Uspoređujući s 2014. godinom, proizvodnja zemalja unutar OPEC-a se povećala za 1,5 mil b/d. Nakon snažnog porasta dnevne proizvodnje za 2,4 mil b/d u 2014., očekuje se usporavanje prosječnog dnevnog porasta na 1 mil b/d do kraja 2015. uz predviđenu stagnaciju u 2016. Prema projekcijama američke EIA (Energy Information Administration), ukupna dnevna proizvodnja sirove nafte SAD-a bi u prosjeku trebala biti na razini od 9,5 mil b/d u 2015. i 9,3 mil b/d u 2016.

Iran ima rezerve nafte za opskrbu Kine tokom 40 godina

Iran nakon ukidanja sankcija ima namjeru podignuti proizvodnju na razinu od prije 2012. kad su mu ograničenja bila nametnuta, što je otprilike 3,8 mil b/d, za što mu (prema predviđanjima) treba najmanje godinu dana. Vrijedno je i napomenuti da je iranska ovogodišnja prosječna dnevna proizvodnja na razini od 2,8 mil b/d. No, obzirom da će sankcije ostati na snazi barem do prosinca kada promatrači UN-a izdaju izvješće o pridržavanju dogovora oko iranskog nuklearnog programa, očekujemo da bi do kraja godine cijene sirove nafte tipa Brent mogle biti na razini od oko 70 dolara po barelu. Nakon toga očekujemo pad cijena nafte na svjetskim tržištima, obzirom na predviđeni rast proizvodnje u Iranu čije se naftne rezerve procjenjuju na oko 157,8 mlrd barela. Usporedbe radi, takva količina je dovoljna za ukupnu opskrbu Kine u razdoblju od 40 godina.

index.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor 23.7.2015. u 09:03