E-mail marketing: Na jedan uloženi vraća se 43 dolara

Autor 24.3.2011. u 01:25

E-mail marketing: Na jedan uloženi vraća se 43 dolara

Prema istraživanju Američkog udruženja direktnog marketinga (USDMA), e-mail marketing je najmoćniji alat direktnog marketinga jer na svaki potrošeni dolar vraća 43 dolara, kazao je marketinški guru Michael Leander na konferenciji Email Marketing masterclass Tour u srijedu u Zagrebu.

Michael Leander Michael Leander “Internet je sveprisutan, a čuda u bizinisu više nisu moguća. Treba biti inovativan i konkretan u postojećim okvirima da bi se danas u marketingu ostvario uspjeh”, kazao je Leander. Ovaj britanski marketinški stručnjak upozorio je da se direktni marketing, posebno u B2B segmentu, mora temeljiti na dugoročnoj strategiji i međusobnom povjerenju.

“Zaboravite tzv. seks na prvom spoju, odnosno očekivanje da ćete korisnika s prvim mailom uvjeriti da kupi vaš proizvod ili koristi vašu uslugu. Biznis se zasniva na interesu, a ne emocijama. Da bi se postiglo međusobno povjerenje potrebna je “zaljubljenost” odnosno potrebno je vrijeme”, pojašnjava Michael Leander. Na Konferenciji, koju je organizirao Markedu u suradnji s Kompassom i CRODMA-om, a pod medijskim pokroviteljstvom Poslovnog dnevnika, 30-ak sudionika moglo se upoznati s inovativnim tehnikama u toj vrsti marketinga. Kao bitne alate u procesu direktnog marketingu Leander spominje analizu klijenata, kako sadašnjih tako i potencijalih, i njihove želje i potrebe.

“Ne možete istu poruku uputiti nekom situiranom samcu, mladoj obitelji s djecom ili starijem bračnom paru. Također nije svejedno žive li oni, na primjer, u Londonu, Edinburguhu, Zagrebu ili Virovitici”, kaže Leander. Ovaj marketinški stručnjak tvrdi da nema najboljeg “tajminga” za slanje maila već da to ovisi o zanimljivosti maila i povjerenju klijenta. Svako tržište ima neke svoje zakonitosti, koje proizlaze iz kulturološke raznolikosti, a koje treba poštovati. Kao jednu od najbitnijih stvari Leander spominju usmjerenost na klijenta i njegove potrebe, a ne na vlastite.

“Ako kupac na kiosku kupi Sportske novosti, onda očekuje da se u njima piše o sportu, a ne npr. o kuhanju. Ako kupi Financial Times ili Poslovni dnevnik onda se podrazumijeva da će unutra naći poslovne i financijske informacije i naslove. Tako mora biti u adresiranju marketinških poruka klijentima putem e-maila”, zaključuje sllikovito Michael Leander.

poslovni.hr

Autor 24.3.2011. u 01:25

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija