Europski menadžeri plaće povećali i do 190 posto

Autor 11.7.2011. u 10:33

Europski menadžeri plaće povećali i do 190 posto

Lideri kompanija koje čine njemački burzovni indeks DAX prošle godine su u prosjeku zaradili 4,5 milijuna eura. Na vrhu najbolje plaćenih menadžera nalazi se lider VW-a Martin Winterkorn sa 9,3 milijuna eura.

Za šefove njemačkih kompanija koji se nalaze na njemačkom burzovnom indeksu DAX kriza je završena. Ako ne globalno, onda barem kad je riječ o njihovim plaćama. U prosjeku je zarada predsjednika upravnog odbora iznosila 2,9 milijuna eura tijekom 2010. godine. To je za 22 posto više od zarade nego u godini prije te podjednako kao i 2007., godini koja je prethodila svjetskoj financijskoj krizi. Članovi upravnog odbora Deutsche Bank u prosjeku su zaradili najviše – 6,5 milijuna eura godišnje, prenosi Deutsche Welle. Šefovi kozmetičkog koncerna Beiersdorf i Commerzbank na dnu su popisa, ako se to može nazvati dnom, s godišnjom zaradom ispod jednog milijuna eura.

Za razliku od prošlih godina, u 2010. je na vrhu ljestvice šef upravnog odbora koji dolazi iz proizvodnih grana gospodarstva, a ne iz uslužnih djelatnosti. Šef Volkswagena Martin Winterkorn ostvario je tako godišnju zaradu od 9,33 milijuna eura, dok se šef Deutsche Bank Josef Ackermann morao zadovoljiti s 9 milijuna eura. Odmah iza njega je šef koncerna Siemens Peter Löscher.

Društvo za zaštitu dioničara smatra da se time došlo do gornje granice. Njegov predstavnik Ulrich Hocker upozorava na opasnost od ovakvog rasta zarada njemačkih vrhunskih menadžera: “Ovdje je riječ o maksimalnoj zaradi u koju nisu uračunati bonusi za mirovinu. Nama kao zaštitnicima dioničara važno je izbjeći trendove koji idu nagore ili nadole. Uvjereni smo da godišnje zarade menadžera koje iznose više od 10 milijuna eura nisu primjerene. To bi moglo ugroziti socijalni mir u zemlji.”

No, ono što ostavlja još veći utisak od zarade pojedinačnih menadžera zarade su čelništva kompanija. Tako je cijeli Upravni odbor koncerna za proizvodnju teretnih vozila MAN ostvario 190 posto veću zaradu nego prethodne godine. Glavni šefovi kompanije za proizvodnju čelika Thyssen-Krupp zaradili su 163 posto veće plaće u odnosu na proteklu godinu, dok su šefovi kompanije za proizvodnju čipova Infineon povećali zaradu za 118 posto.

Gunther Friedl, profesor ekonomije na Tehničkom sveučilištu u Münchenu, kaže: “Dok se zarada menadžera, kako se pretpostavljalo, trebala ujednačiti s općtim rastom plaća, ona se orijentirala na rast njemačkog burzovnog indeksa DAX, koji je povećan za 7,26%, što je mnogo veći skok od rasta plaća. Neke kompanije koje su dio DAX-a, promijenile su pravila u sustavu zarade i povećale fiksnu plaću. Tako je koncern SAP fiksnu zaradu menadžera povećao za 50 posto.”

Predsjednici upravnih odbora zarađuju u Njemačkoj u prosjeku 4,5 milijuna eura, što je nešto manje u odnosu na njihove kolege u Švicarskoj, ali znatno više nego što zarađuju vrhunski menadžeri u Francuskoj. No, od astronomskih 12 milijuna eura godišnje, koliko zarađuju američki vrhunski biznismeni, europski menadžeri još su daleko.

poslovni.hr

Autor 11.7.2011. u 10:33

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija