Facebook IPO: Korisnici su OK, ali novac je novac

Autor 15.6.2011. u 02:18

Facebook IPO: Korisnici su OK, ali novac je novac

Dosegnuvši brojku od 687 milijuna korisnika do početka lipnja, Facebook se približava magičnoj brojci od 700 milijuna korisnika. Studije pokazuju kako većina novih korisnika i dalje dolazi iz zemalja koje su relativno kasno usvojile Facebook, no ukupni rast niži je od normalnog već drugi mjesec za redom, posebice onaj u SAD-u i Kanadi.

 I dok je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg koji posjeduje oko 25 posto tvrtke dugo odolijevao IPO-u, znalo se da će Facebook izaći u javnost, a jedina nepoznanica bila je – kada. Sada se i to zna. Početkom sljedeće godine Facebook će postati javno poduzeće.

Na samitu Reuters Global Technology održanom krajem svibnja ove godine, glavna operativna direktorica Sheryl Sandberg opisala je Facebookovu inicijalnu javnu ponudu kao “proces kroz koji sve tvrtke prolaze. To je neizbježan proces za nas, sljedeća stvar koja se događa. Nitko nas ne kupuje, mi izlazimo u javnost.”

Facebook će najvjerojatnije na tržište izaći sa dionicama u vrijednosti od više od 100 milijardi dolara. Tvrtkin IPO vjerojatno će biti pokrenut pravilnikom Komisije za vrijednosne papire iz 1934. godine, zakonom poznatim pod imenom “’34 Act” ili “pravilo 500” kojim se u SAD-u uređuje sekundarno trgovanje vrijednosnim papirima. U svojoj biti pravilo nalaže da jednom kada privatna tvrtka ima više od 500 investitora mora početi objavljivati i slati tromjesečne financijske izvještaje Komisiji kao i sva javna poduzeća.

Facebook je već navijestio da očekuje kako će ove godine prijeći prag od 500 investitora i najvjerojatnije bi unaprijed želio pokrenuti formalnu IPO obvezu javnog izvještavanja tvrtki čime glasine o izlasku u javnost u prvom tromjesečju 2012. godine dobivaju na težini. Još jedan faktor koji čin čini vjerojatnim jest želja da se poveća naknada zaposlenicima. Naime, početkom prošle godine Facebook je zaposlenicima postavio limit na privatnu prodaju tvrtkinih dionica drugim investitorima (kako bi izbjegao “pravilo 500”), što je potez koji sada može potaknuti zaposlenike da napuste Facebook kako bi mogli unovčiti svoje dionice. Međutim, postane li tvrtka javna zaposlenici će moći prodavati svoje dionice na otvorenom tržištu.

Tijekom posljednjih šest mjeseci, procjene vrijednosti Facebooka – od 50 milijardi dolara (kada je Goldman Sachs u tvrtku investirao 1,5 milijardi dolara za jedan posto udjela u vlasništvu kompanije), do 85 milijardi dolara baziranih na kupoprodaji putem privatnih tržišta – dostigle su nebeske visine. Samo jedna transakcija ovoga siječnja kada je trgovac kupio Facebookove dionice, svaku za 55 dolara, podignula je vrijednost web stranice na 124 milijarde dolara, 62 puta više od dvije milijarde dolara koliko je prema procjenama iznosio prošlogodišnji tvrtkin prihod.

Facebook do sada nije morao objavljivati financijske rezultate i nema načina da se provjere podaci s kojima je izlazio u javnost. Mnogi sada s nestrpljenjem očekuju Facebookov prvi financijski izvještaj kojeg će kompanija ispuniti tijekom listopada ili studenoga jer se pretpostavlja kako će se pokazati da bi vrijednost tvrtke sljedeće godine mogla dosegnuti i do nevjerojatnih 165 milijardi dolara.

Goldman Sachs nije “lajkao” Face bez dugog promišljanja i dugoročnog plana. Tako bi zahvaljujući sporazumu u sljedeće dvije ili tri godine banka lako mogla doći do jedne milijarde dolara prihoda, što bi ju ako tvrtki “slučajno” u ovoj godini ne uzmanjka “jedan do 500” moglo učiniti najvećim dobitnikom IPO-a.

poslovni.hr

Autor 15.6.2011. u 02:18