Hrvatski programeri riješili problem linkova na Facebooku

Autor 6.7.2011. u 04:18

Hrvatski programeri riješili problem linkova na Facebooku

Hrvatski korisnici Facebooka još od sredine lipnja suočavaju se s naoko banalnim, ali zapravo prilično ozbiljnim problemom: Facebook ne prikazuje ispravno linkove koje hrvatski korisnici objavljuju na svom zidu, a koji se nalaze na .hr domenama. No, hrvatski programeri doskočili su tom problemu.

Tako se ne prikazuju ni fotografije ni naslovi, a ni leadovi prilikom linkanja. Problem se manifestira na način da Facebook ne prikaže sliku uz objavljeni link i svi linkovi izgledaju rastrgano. Problem nemogućnosti učitavanja tagova nije pogodio hrvatske web stranice koje se nalaze na drugim domenama, već samo one na .hr domeni.

Kako se zasad pokazalo, problem nije do hrvatskih portala već do Facebooka koji zasad ne prepoznaje nijedan portal koji je na .hr domeni, a bug je već prijavljen Facebooku. Iako su korisnici u početku mislili da je riječ o grešci koju će ekipa iz Facebooka brzo riješiti, problem je tu i dalje i ne zna se kad će biti otklonjen.

U medijima su se pojavile čak i špekulacije da je Facebook namjerno “isključio” linkanje hrvatskim korisnicima zbog preopterećenosti svog velikog sustava kako bi lakše mogao funkcionirati na većim i bitnijim tržištima, ali Neven Jacmenović, direktor digitalne agencije Nivas, smatra da se ipak radi o nenamjernoj grešci koja pogađa samo hrvatske domene, pa stoga nije niti visoki prioritet za popravak unutar Facebooka.

S obzirom da pravi izvor problema zapravo još uvijek nije poznat, teško je zaključiti kada bi on mogao biti riješen. Problem bi se mogao beskrajno odužiti, iritirajući tako stotine tisuća hrvatskih korisnika najpopularnije društvene mreže na svijetu.

Dok u Facebooku ne riješe probem, Hrvati su mu već doskočili. Agencija Nivas je izradila besplatnu aplikaciju koja se nalazi na stranici www.hrfbfix.com. Ukoliko se korisnik putem te stranice ulogira na Facebook, linkovi s hrvatskim domenama prikazivat će mu se ispravno. Drugo rješenje dolazi od Ivana Arara iz 24sata Digital: njegova aplikacija Publish it Right također zaobilazi Facebookove probleme i olakšava život hrvastkim korisnicima te društvene mreže.

Autor 6.7.2011. u 04:18