I biznismene će prisluškivati

Autor/ica 13.5.2011. u 01:44

I biznismene će prisluškivati

Policija će od 1. rujna moći prisluškivati, čitati e-mailove, tajno pratiti i banuti u prostorije poduzetnika za koje sumnja da se bave gospodarskim kriminalom, tvrdi Krešimir Sikavica, načelnik odjela gospodarskoga kriminaliteta i korupcije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP). “Prema postojećem Kaznenom zakonu dobit ćemo mogućnost kakvu danas ima USKOK u slučajevima sumnje na korupciju, što je iznimno važno posebno u dijelu računalnoga kriminala koji je lani zabilježio najveći rast”, kaže Sikavica.

 MUP u statistici navodi da je lani bilo 903 slučajeva računalne prijevare. Ne samo da se broj tih kaznenih djela utrostručio već je postao i najčešći oblik gospodarskoga kriminala u Hrvatskoj. Ukupno su pak sva kaznena djela koja se obavljaju na računalima u prosjeku 2010. postala 23,3% češća, tvrdi Sikavica. Uz istraživanje slučajeva prevarantskih web-trgovina i internetskih servisa policija će nove mogućnosti moći koristi i za razotkrivanje i skupljanje dokaza protiv krivotvoritelja, dječjih pornografa, pa i za hvatanje onih koji računalom i internetom prodaju nelegalan softver, glazbu i filmove. “Počinitelji traže one alate koji imaju najmanji rizik, a zasad je to bio slučaj, primjerice, s računalnim kriminalom”, pojašnjava Sikavica.Dodaje da će u dozvolu za korištenje novih mjera u svakom pojedinačnom slučaju policija prvo morati uvjeriti Državno odvjetništvo, a ono sud koji to mora prethodno odobriti.

Božena Vrbanić, zamjenica glavnog inspektora Državnog inspektorata, ističe da su njihovi inspektori sve obučeniji za nošenje s takvim novim kaznenim djelima. “Tako smo lani došli do 145 inspektora koji su stekli znanja i znaju otkriti korištenje nelegalnog softvera, što je velik broj uzmemo li u obzir da je u Hrvatskoj ukupno 450 državnih inspektora”, kaže Vrbanić. Prema Nacrtu prijedloga Kaznenog zakona, koji je u proceduri, kazne za računalni kriminal porast će i do 10 godina zatvora kao što je slučaju kod računalne prijevare.

poslovni.hr

Autor/ica 13.5.2011. u 01:44