Koliko je na svijetu zlata? Prema ekspertima ima ga petnaest puta više nego što se misli

tačno.net
Autor 2.4.2013. u 10:50

Koliko je na svijetu zlata? Prema ekspertima ima ga petnaest puta više nego što se misli

Može li se izračunati koliko je zlata na svijetu? | foto: Češka  mincovna

Zamislite da ste milijarder i da hoćete da skupite svo zlato na svijetu i da ga pretopite u jednu kocku. Kolike bi bile njene stranice? Stotine metara, hiljade? Prema zvaničnim podacima londonske agencije GFMS samo dvadeset. Mišljenja su međutim razna. Dok jedni tvrde da se količina zlata precjenjuje, drugi govore o čak petnaest puta većim količinama od onih koje se navode

By: Marketa Brezinova

Preveo: Ešref Zaimbegović

Većina investitora na tržištu sa zlatom se ravna prema podacima koje daje londonska konsultantska agencija GFMS koja se bavi zlatom i dragocjenim metalima. Njene poslednje cifre o količini zlata na svijetu su: 171.300 tona. Kad bi se to pretopilo stalo bi u kocku čija bi stranica bila 20,7 metara, piše BBC. Ako bi ga izlili na površini vimbldonskog igrališta došlo bi do visine 9,8 metara.

Podaci agencije GFMS su međutim samo procjene koje se nedaju faktički potvrditi. A nazori na to koliko je zlata stvarno na Zemlji se bitno razlikuju. Idu od 155 hiljada tona, što je cifra manja od zvaničnih podataka, pa do 2,5 miliona tona. To bi već bila kocka sa stranicama od 50 metara.

Procjene su tako različite zato jer se zlato eksploatiše već šest hiljada godina, tvrdi Timothy Green, istoričar koji se bavi zlatom. Do 1492. godine, kada je Kolumbo otkrio Ameriku, bilo je na svijetu, prema GFMS, 12.780 tona zlata.

Jedan od investitora i osnivač mreže trgovaca zlatom Gold Money James Turk smatra tu vrijednost za veoma precjenjenu. Ne vjeruje da bi primitivne srednjovjekovne metode dozvolile ljudima da iskopaju toliko zlata. On sam procjenjuje tadašnju količinu zlata na svijetu na 297 tona.

Koliko zlata je ukradeno iz grobnica faraona

Međutim tu su i ljudi koji imaju potpuno suprotno mišljenje. “Samo Tutankamonova grobnica je izrađena iz 1,5 tona zlata, onda si predstavite koliko se zlatnih predmeta nalazilo u ostalim grobnicama i bilo ukradeno prije nego što su o njemu zabilježeni ikakvi podaci,” misli Jan Skoylesová iz investicione grupe The Real Asset Company.

Prema njoj je vjerovatnije da se neko zlato nije ni zabilježilo nago da je njegova količina precjenjena. Ona navodi da, naprimjer, Kina ni danas nije otvorena kada se radi o količinama zlata koje ekspoloatiše.

“I u drugim zemljama, kao što je naprimjer Kolumbija, ima puno nelegalnih tragača za zlatom,” dodala je Skoylesová. Ona sama ne daje nikakve konkretne brojke ali eksperti iz organizacije Gold Standard Institute tvrde da, kad bi se ispraznili svi bankarski i privatni sefovi našlo bi se najmanje 2,5 miliona tona zlata. Međutim, dokaze za to nemaju.

Zlato se sada toliko ne reciklira, često završava u otpadu

Koliko ima stvarno zlata to sigurno nećemo utvrditi. Brojke su tako nesigurne zato što su svi proračuni postavljeni na procjenama, koje su temeljene na drugim procjenama i tako dalje. O stvarnoj količini zlata na svijetu mogu griješiti svi.

Rezerve zlata u zemlji su najmanje 52 tone. Upotreba zlata se stalno mijenja. Do današnje dobi se zlato uvijek reciklovalo. “To znači da kad si hoćete kupiti zlatni sat on vrlo lako  može biti izrađen od zlata koje je iskopano prije dvije hiljade godina,” kaže James Turk.

Sada se međutim objavljuje niz stvari u kojima je upotrebljena mala količina zlata; tu su i pozlaćene naušnice i razna pera i olovke. Iz takvih proizvoda se ne isplati zlato izdvajat i dragocjeni metal nestaje.

Prvi put u istoriji se ne reciklira nego ide u otpad.

idnes.cz

 

tačno.net
Autor 2.4.2013. u 10:50