Koliko ste puta uopće provjerili imate li pravo na poreznu olakšicu?

tačno.net
Autor 24.1.2013. u 15:23

Koliko ste puta uopće provjerili imate li pravo na poreznu olakšicu?

Thinkstock
Piše: Antonio Prtenjača, [email protected]

U medijima se svakodnevno priča o poreznom opterećenju poreznih obveznika. I to stoji. Hrvatska ima visoka porezna opterećenja.

Svako porezno opterećenje osvane na svim naslovnicama i rijetko tko razumno sagledava razloge povećanja porezne obveze. Međutim, nitko ne spominje povlastice i poreznih oslobođenja kojih predviđa svaki zakon. O tome se mudro šuti. Dosta takvih povlastica pruža Zakon o porezu na dobit.

Porez na dobit je porez koji plaćaju pravne osobe koje se bave gospodarskim djelatnostima radi stjecanja dobiti.  Međutim, postoje kategorije koje se ne smatraju gospodarskim djelatnostima, pa samim time nisu obveznici poreza na dobit. Takav blagoslov imaju političke stranke, vjerske zajednice, udruge, komore i sindikati, otvoreni investicijski fondovi, turističke zajednice i slično. Jedino, ako se dokaže da pod krinkom negospodarskih djelatnosti navedeni ipak stječu dobit, porezna uprava im može rješenjem odrediti da plaćanje poreza.

Stopa poreza na dobit je 20%. I tu dolazimo do dijela oslobođenja i olakšica koje je Zakon prije svega predvidio za poduzetnike koji djelatnost obavljaju na području sa posebnom državnom skrbi, a onda za sve ostale.

Posebna državna skrb se dijeli u tri skupine, a prva skupina kojoj pripadaju Vukovar, Slunj, Plitvička jezera, Borovo, Stara Gradiška i ostali s popisa ne plaćaju porez na dobit.  Druga skupina plaća samo četvrtinu propisane stope, dakle 5% u koju pripadaju Benkovac, Ervenik, Polača, Gospić i ostali s popisa. Treća ali ne i najmanje bitna skupina plaća 15%, a možda najzanimljivije iz te skupine su Pakoštane.

Također prema Zakonu o porezu na dobit, i Zakonu o poticanju ulaganja  na olakšice mogu računati i ulagači koji jačaju gospodarstvo, te koji na temelju toga porez na dobit plaćaju po povlaštenoj stopi ili ga uopće ne plaćaju deset godina od godine početka ulaganja.

Naravno, letvica za takve uvjete je visoko postavljena pa se nositelju poticajnih mjera propisuje minimalno ulaganje i minimalan broj zaposlenika, čiji se broj ne smije smanjivati u razdoblju korištenja povlastica.

Osim njih, povlastice mudro koriste i korisnici slobodne zone kojih u Hrvatskoj ima 15. Korisnici zone plaćaju  porez na dobit u visini od 50 posto propisane stope. Recimo i to da  korisnik slobodne zone koji ima mogućnost, pa u zoni gradi ili sudjeluje u gradnji skladišta, hangara ili slično, u što je uložio više od milijun kuna, nakon ulaganja bude oslobođen  plaćanja poreza na dobit, ali najviše do uloženog iznosa u godini ulaganja i idućih pet godina poslovanja.

Kako smo već spomenuli, činjenica je kako je porezno opterećenje veliko, te kako država živi od malih obveznika, ali zapitajte se koliko ste puta uopće provjerili imate li pravo na oslobođenje ili olakšicu? Možda ste upravo Vi oni koji imate pravo na olakšicu, ali istu ne koristite.


Poslovni.hr

tačno.net
Autor 24.1.2013. u 15:23

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija