Obiteljski automobil koji riče

Autor 6.6.2011. u 02:37

Obiteljski automobil koji riče

Ljubitelji Ferrarija tvrde da je vožnja ovim automobilom kao “seks na kotačima”. Stoga, zadržite dah: Ferrari proizvodi obiteljski automobil. Direktor te kompanije Luca Cordero di Montezemolo kaže kako je taj automobil, poznat i kao FF, namijenjen muškarcu koji žudi za Ferrarijem, ali mu treba sjedalica za dijete.

Ima motor od 660 konjskih snaga, a cijena osnovnog modela iznosi 260.000 eura (370.000 dolara).”Ferrari je prije bio automobil kojeg ste držali u garaži, izvodili ga van na poliranje i pokazivanje, a zatim ga vraćali u garažu”, izjavio je nedavno Montezemolo (63) u sjedištu Ferrarija, gradiću Maranello na sjeveru Italije. “Danas ljudi žele više od automobila.”Ovaj obiteljski automobil dio je Montezemolove strategije opstanka za navedenu tvrtku čije ime već preko 60 godina predstavlja sinonim za snagu, hvalisanje i samu Italiju. Zamisao dolazi od Sergija Marchionnea, izvršnog direktora Fiata, koji posjeduje udio od 85 posto u Ferrariju, a koji je zatražio od Ferrarija te Maseratija da ostvare veći profit ponudom šire lepeze automobila. Marchionne je također predložio mogućnost primarne emisije dionica Ferrarija, što bi potaknulo veću profitabilnost. No, Ferrari predstavlja puno više od automobila i profita: prodaje se zbog prestiža, statusa i seksipila, a najjeftiniji modeli stoje oko 180.00 eura (250.000 dolara).Tajna svakog Ferrarija počiva u zvuku njegovog motora. Tri godine prije predstavljanja svakog automobila, Montezemolo se s glavnim menadžerima sastaje u tajnom objektu kako bi izglasali prikladan zvuk motora. Prototip Ferrarija izrađuje se oko najuzbudljivijeg zvuka, pa se zato ti muškarci sastaju u zvučno izoliranoj sobi kako bi čuli pravu stvar i prosudili na licu mjesta. Ako motor proizvede pravi zvuk, odobrava se proizvodnja automobila. FF će činiti manje od 10 posto ukupne proizvodnje, no nekim ljubiteljima Ferrarija ovaj automobil je naznaka da se Ferrari poigrava sa svojim imidžom.

Montezemolo voli održavati ekskluzivnost Ferrarija krajnjim ograničavanjem proizvodnje, zbog čega se na jedan Ferrarijev automobil čeka preko godinu dana. Radi toga Ferrari prodaje samo četiri modela, jedan od kojih je i FF, te proizvodi oko 6500 automobila godišnje.Montezemolo kaže da će uvijek proizvoditi manje od potražnje. “Kad bismo proizvodili više, uništili bismo brend”. Dodaje: “Mi ne prodajemo automobile, mi prodajemo snove.” Po njegovom mišljenju, praktičnost i seksipil nisu međusobno isključivi. S motorom od 660 konjskih snaga, FF je “trkaći automobil, a ne karavan”. Svih 800 automobila modela FF zakazanih za proizvodnju u 2011. godini brzo je rasprodano.Prošle je godine operativna dobit Ferrarija skočila 23 posto, na 302 milijuna eura, dok je prodaja porasla za osam posto, na 1,9 milijardi eura. U prvom tromjesečju ove godine, prodaja je dosegnula iznos od 481 milijuna eura, što je porast od 18 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Neki navode Montezemolovo iskustvo u Fiatu: bio je u teškom položaju kad je trebalo preokrenuti poslovanje nakon što je toj tvrtki 2005. godine zaprijetio bankrot. Usprkos tomu, zbog načina na koji vodi Ferrari mnogi ga u Italiji smatraju junakom. Često se nađe na vrhu anketa u kojima se traži protukandidat premijeru Siviju Berlusconiju na sljedećim izborima. “Danas je politika najveća industrija u Italiji”, rekao je. “To znači manje slobodnog tržišta, a više korupcije.” Bi li se i sam kandidirao za neki položaj na vlasti? Upravo je ponovno izabran na mjesto voditelja Ferrarija na još jedan trogodišnji mandat, ali kaže kako ne bi tako nešto isključio. No priznaje: “Ja sam oženjen za Ferrari.”

Liz Alderman; The New York Times

Autor 6.6.2011. u 02:37