Odlazak filantropa i Hi-Fi legende

Autor 14.4.2011. u 02:26

Odlazak filantropa i Hi-Fi legende

Sidney Harman, magnat stereo-zvuka koji je iznenadio svijet medija kupivši časopis Newsweek za 1 dolar, umro je u 92 godini. Svijet je ostao siromašniji za velikog filantropa, izuzetno uspješnog biznismena i legendu vrhunske reprodukcije zvuka.

Godine 1953., zajedno sa svojim kolegom Bernardom Kardonom, Sidney Harman osnovao je kompaniju za proizvodnju audio opreme “Harman Kardon Inc.” koja je u kasnim 50-im godina donijela Hi-Fi zvuk u svaki dom što je do tada bila privilegija profesionalnih studija. Stereo-uređaji tvrtke Harman Kardon postali su veliki hit koji se može usporediti s današnjim iPodom, a Harman je zaradio bogatstvo i titulu filantropa. Aktivno je sudjelovao u politici i akademskoj zajednici, a njegov nemiran duh odveo ga u novi poslovni pothvat, izdavaštvo, pa je kupio 78 godina staru publikaciju koja je stalno gubila novac. U kolovozu prošle godine Harman je sklopio ugovor s Washington Postom i kupio magazin Newsweek za 1 dolar čime je posljednji put privukao pažnju medija.

Na prvi pogled Harman je bio klasičan poduzetnik koji je započeo svoj put još za vrijeme studija kupovanjem posljednjih izdanja magazina kako bi ih kasnije prodao uz popust. A inovacije je uvodio u svaki poslovni pothvat. Umjesto da dovodi rukovoditelje muzičkih kompanija u uobičajenu sobu za prodaju zakrčenu pozamašnom opremom, on ih je ugošćivao u udobnom dnevnom boravku puštajući im ploče Franka Sinatre. Njegov stereo-uređaj, prvi u svijetu, bio je veliki hit, iPad današnjice, i uskoro je svaki educirani zaljubljenik u glazbu morao imati Harman Kardonov uređaj koji je krčanje poslao u povijest.

U jednom trenutku Harman je prodao svoje dionice i kupio drugog proizvođača audio opreme, tvrtku JBL. Osniva Harman International koji prodaje kompaniji Beatrice Foods za 100 milijuna dolara kako bi zauzeo mjesto podtajnika trgovine u administraciji Jimmyja Cartera. Nakon što je napustio mjesto podtajnika, ponovno je vratio kompaniju pod svoje okrilje – za 55 milijuna dolara.

“Što je za mene ponos? Za mene je to ponuditi vama ili bilo kome drugome, uključujući moje bliske kolege iz Newsweeka, potpuno artikuliranu viziju”, izjavio je u intervjuu za Reuters nakon što je kupio Newsweek. “Newsweek bi trebao proučavati ovaj komplicirani svijet i učiniti ga smislenim svakoga tjedna.”

Tri mjeseca nakon kupnje magazine, Harman je najavio da će se Newsweek udružiti s web stranicom Daily Beast koju je osnovala Tina Brown uz pomoć kompanije IAC/InterActiveCorp Barryja Dillera. Zarada se dijelila na jednake dijelove, novi projekt nazvan je Newsweek Daily Beast, a Tina Brown postala je glavna urednica.

Harman filantrop dugo je bio predan socijalnoj pravdi. Kad je čuo da su se crni radnici u jednom od njegovih postrojenja u Bolivaru u državi Tennessee uzrujli jer im je uskraćena stanka za kavu, promijenio je odluku svojih menadžera, posjetio grad opterećen rasnim netrpeljivostima i uveo praksu koja je povećala produktivnost i postala studija slučaja na Harvard Business School.

No Harman je također vjerovao da poslovni vođe trebaju njegovati kulturu. Tako je podupirao simfonijske orkestre, Folger Shakespeare biblioteku u Washingtonu s novim Harman centrom za umjetnost, Institut Aspen i Kennedy School of Government na Harvardu. Također je pomogao u osnivanju udruge BENS (Business Executives for National Security) koja se zalaže za racionalnu obrambenu politiku koja ne troši novac na nepotrebno oružje, a tijekom 70-tih bio je i predsjednik Friends World Collegea.

poslovni.hr

Autor 14.4.2011. u 02:26

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija