Ovo su najveće dileme s kojima se Apple, Twitter i Google danas suočavaju

Autor 15.9.2012. u 09:45

Ovo su najveće dileme s kojima se Apple, Twitter i Google danas suočavaju

Kompanije smještene u Silicijskoj dolini počinju shvaćati koliko je za uspješnost brenda važan dobar, kvalitetan i inovativan dizajn. Apple je to shvatio već odavno, no neke kompanije, poput Googlea i Twittera tek su nedavno dizajnu počele poklanjati veću pažnju. Piše Fastcodesign.com. 

Google je shvatio da samo ponuda dobrih i kvalitetnih proizvoda, odnosno usluga više nije dovoljna. Konkurencija je naprosto prevelika. Uvidjeli su kako moraju razmišljati izvan okvira, uzimajući u obzir čitavi ekosistem, kao i korisničke želje i potrebe. Naznake takvog novog stava kompanije vidjeli smo pokretanjem društvene mreže Google+. Radi se tek o pokušaju, doduše na baš uspješnom, no važni su trud i namjera. 

S druge strane, Twitter ipak više pažnje posvećuje dobrom dizajnu pa bi se po tome mogli čak i usporediti sa Appleom, koji, kada je dizajn u pitanju, ipak većinu kompanija iz Silicijske doline ostavlja daleko iza sebe. No u Twitteru se trude. Nastoje ne zanemariti i najmanje detalje vezane uz dizajn i snažno su usmjereni prema korisnicima. 

S obzirom na dinamičan razvoj i sve teže zahtjeve koje im tržište nameće, ove se kompanije suočavaju sa sve većim izazovima, osobito u pogledu održivog razvoja. 

Apple 

Uspjeh ponekad može biti opasan. Apple je čitavu vrijednost svog brenda sagradio upravo na vrlo inovativnom dizajnu koji je prilagođen korisniku i do najsitnijeg detalja. No kako su postavili visoke kriterije, od njih se očekuje jako puno. Korisnici su sve zahjtevniji i nikad im nije dosta. Postavlja se pitanje: može li Apple biti pronaći nove puteve za stvaranje inovacija i biti još kreativniji nego je bio dosad? Ili je došao kraj njihovim uspjesima? Čak i ako Appleovi kreativci uspiju izbaciti nove proizvode, pitanje je hoće li oni odgovarati zahtjevima koje tržište nameće, te biti u skladu s ekološkim potrebama koje sustav očekuje. 

Google 

Kako bi ovaj pretraživački div mogao konkurirati Facebooku i Apple, u kompaniji su ‘po hitnom postupku’ odlučili zaposliti dizajnere. Rezultati su bili miješani. Pobjedu je odnio Googleov tablet Nexus 7, no neki su proizvodi bili totalan promašaj. Postavlja se pitanje može li se ovaj div, čiji je glavni proizvod bio i ostao tražilica, prebaciti u tzv. dizajnerske vode te u tome konkurirati jednom Appleu? 

Twitter 

Ono što je započelo kao jednostavan eksperiment na kraju je preraslo u pravo čudo. Twitter je postao vrlo popularna mreža za dijeljenje informacija i uspio je pridobiti pažnju brojnih korisnika. No da bi nastavili rasti, njihov dizajn i iskustvo koje pružaju korisniku moraju evoluirati na jednu višu razinu.

poslovni.hr

Autor 15.9.2012. u 09:45

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija