Pala “velika zvjerka” hedge fondova

Autor 13.5.2011. u 01:52

Pala “velika zvjerka” hedge fondova

Presuda koja je donesena ovih dana velika je pobjeda američkog ministarstva pravosuđa koje se u slučaju najvećeg insajderskog trgovanja u povijesti SAD-a koristilo taktikom rezerviranom samo za istraživanje mafijaša i dilera droge.

Milijarder i osnivač njujorškog hedge fonda Galleon Group, Raj Rajaratnam, proglašen je krivim po svih 14 točaka optužnice za zavjeru i nezakonitu trgovinu vrijednosnim papirima. Time je Rajaratnam postao 35. i najpoznatija osoba osuđena za insajdersko trgovanje u New Yorku.

“Više od 30 godina američka je vlada imala nedovoljno razrađenu taktiku u slučajevima insajderskog trgovanja zbog teškoća pri prikupljanju dokaza, objašnjavanja spletki sudu oko financija, a ponekad i zbog protuslovnih usklađivanja pravne teorije. Ali ne i u ovom slučaju, jer se Raj Rajaratnam svojim vlastitim riječima uhvaćenim na audio zapisima servirao sudu sam”, rekao je Anthony Michael Sabino, profesor na St. John’s University.

Tužiteljstvo je već neko vrijeme potajno snimalo Rajaratnamove razgovare sa njegovim doušnicima, dok je vlada sa svoje strane radila na svjedočanstvima kourotnika koje je okrenula protiv Rajaratnama. Dana 16. listopada 2009. FBI je hutio Rajaratnama pod optužbom insajderskog trgovanja, koje je također uzrokovalo zatvaranje Galleon Group, pod optužbom prijevare i zgrtanja dobiti kako bi izbjegao gubitak od više od 60 milijuna dolara, te pritom, od 2003. do ožujka 2009., zaradivši 63,8 milijuna dolara.

Jedna od najvećih misterija Wall Streeta u to vrijeme bila je: Tko je Rajaratnamov doušnik? Između 26 osumnjičenih izdvajala su se neka imena: Robert Moffat, IBM manager, Rajiv Goel, manager Intel Capitala i Anil Kumar, manager međunarodnog menadžmentskog konzalting diva McKinsey & Co. Bio je to Anil Kumar, član odbora Goldman Sachsa i bivši šef McKinseyja. On je, navodno, Rajaratnamu dojavio kako se Berkshire Hathawayov predsjednik Warren Buffet sprema na presudno ulaganje u Goldman Sachs u jeku financijske krize. Parada svjedoka koja je prodefilirala sudom na Manhattanu uključivala je i Lloyda Blankfeina, predsjednika Goldman Sachsa.

Rajaratnam nije svjedočio u svoju obranu, ali njegov je odvjetnik tvrdio da je Rajaratnam trgovao na bazi legitimne investicijske analize i informacija u javnoj domeni. “Rajaratnam je među najboljima i najpametnijima, jedan je od najobrazovanijih, uspješnih i povlaštenih stručnjaka u zemlji. Ipak, kao i mnogi drugi u zadnje vrijeme, dopustio je da pohlepa i korupcija uzrokuju njegovo uništenje”, izjavio je odvjetnik Preet Bharara u svom priopćenju.

Insajdersko trgovanje trebalo bi biti uvredljivo svakome tko se oslanja na tržište dionica jer, “vara obične investitore i uništava tvrtke čije su informacije pokradene. Insajdersko trgovanje uvreda je ne samo pravičnosti na tržištu, nego i vladavini prava”, odrecitirao je Bharara. Obje strane jako su riskirale, ali s obzirom na izvanredne dokaze koje je vlada sakupila protiv Rajaratnama, presuda nije mogla biti drugačija.

J. Robert Brown, profesor prava na denverskom sveučilištu Sturm College of Law, sumnja da će insajdersko trgovanje biti ugroženo tom presudom i predviđa da će ona samo prisiliti sve one koji izmjenjuju nedopuštene informacije da ih izmjenjuju na zaobilazan način. “Novac u tom području naprosto je prevelik”, zaključio je.

Izricanje kazne Raju Rajaratnam zakazano je za 29. srpnja. Poznavatelji prava kažu kako bi mogao biti osuđen na 10 do 15 godina, a federalne smjernice preporučuju kaznu od 15 i pol do 19 i pol godina zatvora.

poslovni.hr

Autor 13.5.2011. u 01:52

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija