“Pokolj” na švicarskoj burzi

tačno.net
Autor 16.1.2015. u 10:32

“Pokolj” na švicarskoj burzi

Frenetično trgovanje uzrokovano  odlukom Švicarske nacionalne banke (SNB) da ukine umjetnu granicu između franka i eura rezultiralo je ukupnim padom dionica na tamošnjoj burzi od gotovo 9 posto, što je najveći jednodnevni pad zabilježen u posljednjih 25 godina.

Jedan od trgovaca je potez središnje banke nazvao “pokoljem”, dok je Nick Hayek, izvršni direktor tvrtke Swatch porast vrijednosti franka u odnosu na euro nazvao ekonomskim “tsunamijem” za Švicarsku koja 40 posto svojih proizvoda izvozi u Europu.

Dionice Swatcha, proizvođača luksuzne robe Richemont i cementare Holcim u prosjeku su pale između 11 i više od 16 posto.

Ukupna vrijednost gubitaka na švicarskoj burzi u četvrtak je iznosila 105 milijardi franaka ili 8.67 posto, a poniranja nisu pošteđene niti banke Julius Baer i UBS čije su dionice izgubile više od 11 posto vrijednosti.

“Ovo će imati silovit utjecaj na izvoznike, pogotovo na tvrtke koje proizvode u Švicarskoj, poput proizvođača satova. Patiti će i bankarski sektor, jer dobar dio svojih prihoda ostvaruje izvana,” komentirao je Michel Juvet iz ženevskog Bordier & Cie-a.

“Stići će val upozorenja na gubitak profita, baš kao i val rezanja troškova i outsourcinga. Tvrtke se mogu prilagoditi postupnim kretanjima valuta, ali je jučerašnji zamah bio suviše brutalan i posljedice će biti teške,” kaže Juvet za Reuters.

S druge strane, vodeći europski indeksi su narasli nakon odluke SNB-a jer dio trgovaca potez tumači kao još jedan znak da se Europska središnja banka priprema za puštanje nezaustavljive plime eura kroz program kvantitativnog olakšanja.

“Ako čitate između redaka, SNB očekuje da će ECB kvantitativno olakšanje najaviti vrlo skoro,” rekao je za Reuters Neil Wilkinson iz Londonskog kraljevskog fonda za Europu.

index.hr

tačno.net
Autor 16.1.2015. u 10:32