Prva dubrovačka ‘fair trade’ trgovina: od rijetkog nepalskog crnog čaja do etiopijskih hit cipela

tačno.net
Autor 13.11.2013. u 08:56

Prva dubrovačka ‘fair trade’ trgovina: od rijetkog nepalskog crnog čaja do etiopijskih hit cipela

U Kovačkoj ulici, na broju šest, trgovina Honeybunch plijeni pažnju svojom originalnom ponudom. Riječ je o “pravednoj trgovini”, tj. Fair Trade, prvoj takvoj otvorenoj u Dubrovniku.

U tim nadziranim trgovinama cijene proizvoda koje se plaćaju proizvođačima obično su više od cijena na svjetskom tržištu. Na taj se način proizvođačima želi omogućiti bolji prihod u odnosu na konvencionalnu trgovinu, a glavni je cilj plaćanje “fer cijena” za proizvode, te poštovanje socijalnih i ekoloških standarda u proizvodnji.– Razmišljali smo o tome da Dubrovniku treba nešto novo, originalno i kreativno. U Hrvatskoj smo prvi uvoznici divlje kave arabica, koju prodajemo i u zrnu i mljevenu. Osim kave, prodaju se čokolade iz doline Rio Napo, imamo i nepalski crni čaj, koji je rijedak na tržištu jer ga se proizvodi u malim količinama, a nabavili smo i arganovo ulje iz Maroka.

Posjetitelji, osim kave, mogu kušati sve vrste smoothiesa, smrznutih jogurta i zelene kašaste sokove. I Dubrovčani i turisti imaju pozitivne reakcije na ovu trgovinu – istaknula je voditeljica poslovnice Dubravka Vrankić, dodavši da se u trgovini prodaju i cipele.

Prodaju i obuću jer su tražili još nešto što bi se moglo uklopiti u ponudu. To su ručno izrađene cipele od organskog pamuka, organske jute, organskog lana i kože. Cipele pod nazivom SoleRebels imaju posebnu priču, a o njima postoji i dokumentarac na CNN-u.

Prepoznatljive su u New Yorku, a mogu se kupiti i u Švedskoj, Španjolskoj, Austriji i od prošle godine u Dubrovniku. Najviše su ih u Dubrovniku kupovali Skandinavci i Britanci. Kad ih kupite, u cijenu je uračunat i doprinos onima koji su ih izradili i koji su time pošteno plaćeni za svoj rad, ističu voditelji Honeybuncha.

Od cipela, u ponudi su japanke, balerinke, mokasinke i čizme. Cipele izrađene od starih kamionskih guma imaju dugu tradiciju u Etiopiji jer su u tom dijelu svijeta bile reciklirane zbog čiste nužde, a u Europi su kao koncept bile nepoznate. I pobunjenici koji su u ratu 1991. srušili komunističkog diktatora Mengista išli su na gumenim đonovima.

“Ništa drugo sebi nisu mogli ni priuštiti”, kaže Betlehem Tilahun Alemu, koja je prije sedam godina tu ideju dalje razvila i modernizirala. Sada ona u Adis Abebi vodi jednu od rijetkih tvrtki obuće s markom Fair Trade.

Cipele SoleRebels, proizvedene od recikliranog ili prirodnog materijala, te kamionskih guma postale su hit u metropolama poput New Yorka i Londona. Njihova priča o uspjehu pokazuje da se čak jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu može etablirati na modnom tržištu.

Betlehem Tilahun Alemu osnovala je tvrtku 2005. godine s petero zaposlenika i njihovim obiteljima. Danas je u isporuku i proizvodnju uključeno 300 ljudi, a pola od njih su žene.

– Naši zaposlenici zarađuju fer plaću i prave cipele sto posto ručno, tako da ne ostavljaju nikakav “ugljični otisak” – kaže poduzetnica.

foto: Honeybunch

Jelena Hendić

slobodnadalmacija

Tagovi:
tačno.net
Autor 13.11.2013. u 08:56