Reputacija je kapital, čuvajte ga

Autor 6.12.2012. u 10:30

Reputacija je kapital, čuvajte ga

 

Ime je fiktivno, događaj nije: dugogodišnji prijatelj Pera Perić je tražio je da mu pozajmim novac, nešto ga je snašlo. Dobio ga je. Jemstvo su bile dve decenije našeg prijateljstva.

U poslu se pri donošenju važnih odluka koristim raznim alatima kako se odlučivanje ne bi svelo na slušanje osećaja u stomaku. Ovde, međutim, nikakve procene rizika ili prebrojavanje razloga “za” i “protiv” ne pomažu, jer vrednost poverenja u prijatelja ne mogu da prikažem kao broj.

Poverenje je vezivni materijal sa kojim gradimo odnose sa ljudima, a ovakve situacije su test opterećenja. Zbog njih preispitujemo sopstveno rasuđivanje. Na osnovu čega jednoj osobi verujem više, a drugoj manje? Razmišljajući o svom prijatelju, njegovom karakteru, društvu u kom se kreće, prethodnim postupcima, bilo mi je jasno da skup svih tih utisaka utiče na mene. Međutim, kad su prilike takve da se prijateljstvo dugo pola života lomi ili opstaje, sve te osobine su sitnice, u odnosu na dobru reputaciju koja se stiče kroz dela.

Bilo da razmatrate vrednost datog obećanja, poveravate tajnu ili se uzdate u nečiju sposobnost da završi važan posao, izgledno je da ćete razmotriti reputaciju te osobe, stečenu na osnovu prethodnih dela.

Promene u poslovnom okruženju koje je doneo 21. vek povećale su značaj korporativne reputacije. Ugled kompanije gradi se odnosima sa javnošću, ali i kvalitetom proizvoda, rezultatima poslovanja, zadovoljstvom zaposlenih. Potrošačima ili klijentima to je i te kako važno. Jedno istraživanje “Weber Shandwick” pokazuje da 70 odsto potrošača izbegava proizvod ako nema poverenja u kompaniju iza njega, a više od polovine će istražiti više o kompaniji pre nego što se odluči za kupovinu proizvoda.

Veoma je važno i da postoji usaglašenost između reči i dela. Danas se sve lakše uočavaju nedoslednosti između rečenog i urađenog, a kroz društvene medije informacije se prenose velikom brzinom. Zato se mora voditi računa o tome da se izgradi, neguje i održi pozitivna reputacija kroz brojne aktivnosti, komunikaciju vrednosti i kontinuiran kontakt sa javnošću.

Srećna okolnost je to što se, za razliku od poverenja među prijateljima, korporativna reputacija može izmeriti. Prateći trendove u struci, Represent Communications i IPSOS Strategic Marketing nedavno su tržištu Srbije predstavili “Renome”, udruženo istraživanje reputacije na nivou industrija. Pored dubinskog istraživanja faktora koji na reputaciju utiču (poslovanje, proizvod, komunikacije i marketing, radno okruženje, CSR), “Renome” kompanijama nudi i konkretne alatke kako reputacijom mogu upravljati na održiv način.

I pojedincu i kompaniji, reputacija je kapital kojim se kupuje poverenje. Ne zaboravite da ona ulazi u “sobu” pre nego što vi stignete i da pokucate na “vrata”, zato je dobro čuvajte.

 

Autorka je generalni direktor Represent Communications

Vreme.rs

Autor 6.12.2012. u 10:30

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija