Škoda će zbog početka proizvodnje nove Fabie zaposliti 800 novih radnika

tačno.net
Autor 23.8.2014. u 09:52

Izdvajamo

  • Tvornica u Mladoj Boleslavi zapošljava sada oko 19 500 ljudi. Prosječna bruto plata radnika u proizvodnji iznosi približno 34 000 čeških kruna (oko 2400 KM prim.prev.) “Dio tih novih radnika preuzećemo od postojećeg personala iznajmljenog od agentura ali većina će biti iz eksternih izvora”, rekao je Balaž.

Povezani članci

Škoda će zbog početka proizvodnje nove Fabie zaposliti 800 novih radnika

foto: Škoda Auto

Nova Fabia djeluje dojmom zreloga auta. Razmjerama pripada među mala auta ali izgleda veća. Nekima izgleda više kao Fabia prve generacije a ne kao ova sadašnja koja je uska i dosta zaobljena.

By: iDNES.cz, ČTK
Preveo: Ešref Zaimbegović

Mladoboleslavska tvornica automobila Škoda Auto će zbog proizvodnje treće generacije Fabie primiti slijedećih mjeseci u svojoj tvornici u Mladoj Boleslavi oko 800 novih radnika. Ovi radnici će raditi će raditi u oblasti montaže, varionice i logistike, rekao je govornik Škoda Auto Josef Balaž.

Nova Fabia će se početi proizvoditi u Mladoj Boleslavi već slijedećih dana a izložbenu premijeru imaće na pariskom autosalonu 2. oktobra.

Tvornica u Mladoj Boleslavi zapošljava sada oko 19 500 ljudi. Prosječna bruto plata radnika u proizvodnji iznosi približno 34 000 čeških kruna (oko 2400 KM prim.prev.) “Dio tih novih radnika preuzećemo od postojećeg personala iznajmljenog od agentura ali većina će biti iz eksternih izvora”, rekao je Balaž.

Škoda Auto planira do 2018. povećati prodaju na minimalno 1,5 miliona auta godišnje. U prvom polugodištu ove godine Škoda je isporučila kupcima 522 500 vozila što je 12,5% više nego u istom periodu prošle godine. Ove godine bi se prvi puta trebalo prodati preko milion auta. U Češkoj Škoda zapošljava osim tvornice u Mladoj Boleslavi još oko 4 500 ljudi u tvornicama u Kvasinama i Vrhlabi.

Škoda je lani sa sindikatima podpisala dogovor o zapošljavanju koji, prema izjavi govornika zaposlenih, garantuje zadržavanje radnih mjesta za te koji se hoće dalje usavršavati i školovati. “Svaki zaposleni ima na raspolaganju niz socijalnih službi, radno pravnu zaštitu, sigurnost porasta plata i stabilnost stalnog radnog mjesta,” naveo je predsjednik sindikata Škode Jaroslav Povšik.

Firma je ovoga tjedna objavila prve fotografije treće generacije svoga modela Fabia. Imaće veći prtljažnik a dobiće i nove štedljivije motore. Nova Fabia izgleda više sportski, u prednjem dijelu je istaknuta maska hlađenja sa oštro rezanim farovima, izraženiji poklopac motora i maglenke koje ističu širinu auta.

Fabia je lani bila poslije Octavie drugi najprodavaniji model Škoda Auta. Prošle godine ih se prodalo više od 200 hiljada.

idnes.cz

tačno.net
Autor 23.8.2014. u 09:52

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija