Škoda u Njemačkoj dostiže Forda. U prodaji u Austriji je odmah za Volkswagenom

tačno.net
Autor 16.1.2013. u 12:55

Škoda u Njemačkoj dostiže Forda. U prodaji u Austriji je odmah za Volkswagenom

Roman Šitner

Škoda Auto je lani prodala rekordnih 939 hiljada vozila. Nosiocem rasta je bilo rusko tržište gdje je firma prodala sto hiljada auta. U zapadnoj Evropi je Škoda bila uspješna u Britaniji, Danskoj ili Švajcarskoj, međutim u tom regionu su, gledano u cjelini, ljudi kupili nešto manje auta nego 2011. godine.

U Austriji je lani Škoda u prodaji pretekla Opela i Forda i postala je, za VW, druga najprodavanija marka u zemlji. Situacija u toj zemlji pokazuje šta za Škodu znači i mali porast u vrijeme kada se prodaja njenih konkurenata smanjuje.

Škoda je lani prodala u svijetu 939 hiljada auta što je skoro 7% više nego 2011.godine.

U Njemčkoj firma drži sedmu poziciju iza šest najvećih njemačkih proizvođača a ima dovoljnu prednost nad konkurencijom iz Francuske, Koreje i Japana.

Ako  Opel i Ford ne uspiju zaustaviti trend sniženja prodaje u Njemačkoj, Škoda ima šansu, prema dosadašnjem razvoju, da ih prestigne i na domaćem tržištu. I to za dvije do tri godine. Za češku industriju je važna informacije da se među tri najprodavanija uvozna auta u Njemačku uz Škodinu Fabiu i Octaviu svrstao i Hyundai i30 koji se proizvodi u Češkoj.

Korejanci smanjuju rastojanje.

Dok zasad Škoda u Njemačkoj prodaje više nego Hyundai i sestrinska Kia zajedno, ako ne uspije sa novim modelima, obadvije korejske marke će Škodu ubrzano stizati.

U zapadnoj Evropi Škoda je bila uspješna i u Britaniji, Danskoj ili Švajcarskoj, međutim u cjelini u tom regionu je prodala za 0,9% auta manje nego 2011.godine. Zahvaljujući tome može firma tvrditi da je manje klesala nego cjelokupno tržište. Međutim treba znati da su Škodu od većeg pada spasila dva nova modela. Bez malog Citigo i Rapida bi prodaja u zapadnoj Evropi bila za desetinu niža.

Upravo Citago, koji se proizvodi u zavodu Volkswagen u Bratislavi, je nosilac marke na svim tržištima gdje se više pazi na emisiju gasova iz auta. Pripada, naprimjer, među najprodavanija auta u Danskoj i to zajedno sa tri modela tvornice TPCA iz Kolina u Češkoj.

Škoda pak naglašava da Evropa već nije najvažnija. Četvrtinu auta prodaje u Kini a više nego desetinu u Rusiji. Veoma obećavajuće je i indijsko tržište.

ihned.cz

Prevod: Ešref Zaimbegović

 

 

 

tačno.net
Autor 16.1.2013. u 12:55

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija