Škola za mlade tvrtke

Autor 13.8.2012. u 08:47

Škola za mlade tvrtke

Možete li u točno četiri mjeseca stvoriti poduzetnika koji se bavi tehnologijom? Možete, barem tako tvrdi Institut Founder, koji je s radom započeo 2009. godine. Cijena školarine iznosi manje od 1000 dolara, a polaznici imaju samo jedan cilj – stvoriti potpuno funkcionalnu tvrtku. Štoviše, od njih se očekuje da osnuju tvrtku prije nego što završe program. Kako bi ih primili u program, polaznici ne moraju imati posve razvijenu ideju, no moraju položiti test koji, prema riječima uprave instituta, prognozira njihov poduzetnički uspjeh. Mogu zadržati svoje svakodnevne poslove, no radni je tempo ubitačan i 60 posto polaznika ne uspije dovršiti program. 

Međutim, ova je profitna institucija sa sjedištem u Mountain Viewu u Kaliforniji pomogla u osnivanju više od 500 tvrtki. To je postignula globalnim djelovanjem – ogranke ima u 14 država i 27 gradova. Cilj joj je zaraditi putem udjela u tvrtkama koje osnuju njihovi polaznici. Četrdesetčetverogodišnji Boaz Fletcher savjetnik je novih tvrtki u Izraelu, a ove je godine pokrenuo ogranak u Tel Avivu. “Izrael je sjajna država u području tehnologije, no manjkava u pogledu stvaranja održivog poslovanja, a to je jedna od stvari koju Institut Founder želi poučiti svoje polaznike: kako stvoriti pouzdanu i stabilnu tvrtku”, kaže. Institut je stvorio četrdesetogodišnji Adeo Ressi, koji je sam osnovao osam tvrtki. Sredinom devedesetih pokrenuo je Total New York, internetski regionalni gradski vodič koji je kupio AOL. Ressi je shvatio da poduzetnike treba oblikovati čak i prije nastanka ideje. Počeo je planirati stvaranje profesionalneškole u kojoj bi podučavao same temelje poduzetništva. Kao glavni direktor TheFunded.com, internetske stranice na kojoj poduzetnici i izvršni direktori ocjenjuju investicijske tvrtke i ulagače, okupio je zajednicu osnivača tvrtki i pitao ih što bi učinili drukčije da danas ponovno osnivaju tvrtke? Program je djelomično utemeljen na odgovoru 2000 izvršnih direktora. Grupe obično imaju oko 30 polaznika, a u 15 predavanja uče o dohotku, troškovima, dobiti, marketingu, prodaji, prezentaciji, odnosima s javnošću te prikupljanju sredstava. Predavanja drže iskusni poduzetnici koji polaznicima također mogu biti i mentori. Temeljna misao instituta jest da se mnoge strane poduzetništva mogu naučiti. Četrdesettrogodišnji Jose Luis Senent dvadeset je godina u Parizu radio kao trgovac automobilima. Završio je program u pariškome ogranku u travnju 2011. godine, a danas vodi Autoreduc, internetsku stranicu za kupovinu automobila. Ističe da posluje s dobiti te da će poslovanje ove godine proširiti na Španjolsku, Belgiju i Švicarsku. “Ne mogu zamisliti da bih mogao osnovati tvrtku bez znanja koje sam stekao u institutu. Jednostavno postoji previše toga što treba znati o marketingu, poslovnim modelima i prikupljanju novca”, kaže Senent.

Ressi mladim poduzetnicima želi pomoći da izbjegnu početničke greške, poput lošeg dizajna internetske stranice i neadekvatnog marketinga. Tridesetjednogodišnja Katherine Bicknell završila je program u New Yorku i supokretačica je Kindare, aplikacije koja ženama omogućuje praćenje plodnih dana. Njezina bi se tvrtka danas vjerojatno zvala “Moonlyght” da nije bilo predavanja o nazivanju i prepoznatljivosti tvrtki. “U Institutu Founder naučila sam da se ime mora tečno izgovoriti, pravilno napisati, lako pročitati te da mora imati dostupnu internetsku domenu”, ističe Katherine. Otvaranjem mreža i mogućnosti onima koji se nalaze izvan blisko povezanog svijeta mladih tvrtki institut želi demokratizirati pristup budućim poduzetnicima. “Institut mi je pomogao stvoriti poslovnu mrežu kad sam 2008. godine došao iz Turske u SAD”, kaže Eren Bali, suosnivač tvrtke Udemy, koja nudi usluge učenja putem interneta, a od ulagača je prikupila 4 milijuna dolara. Carlos Rozo program je završio u Kolumbiji, a kaže da ga je institut spasio od potencijalno kobne greške, grandioznog pothvata, te usmjerio prema nečemu manjeg opsega čime će popuniti nišu. Odustao je od platforme za razmjenu sadržaja i odlučio se za Thotz.net, koji tvrtkama nudi softver pomoću kojeg mogu razmjenjivati podatke među zaposlenicima. Tridesetsedmogodišnji Tuan Pham osnovao je ogranke u Hanoju i Ho Shi Minu. “Velika je stvar što je Institut Founder pristao surađivati s nama, inače bismo se morali osloniti na ono što pročitamo u knjigama”, kaže Pham, osnivač tvrtke Topica Education Group, koja nudi usluge učenja putem interneta i ima 300 zaposlenika. Polaznici koji završe program odriču se 3,5 posto svoje tvrtke za zajednički fond. Ako se tvrtka proda, spoji s drugom tvrtkom ili unutar deset godina ponudi dionice na burzi, 30 posto dobiti ide mentorima, 30 posto polaznicima iz iste grupe, 25 posto vodstvu lokalnog ogranka, a 15 posto Institutu Founder. Vodstvo instituta kaže da je 42 posto sudionika primilo vanjska sredstva tijekom prvih šest mjeseci poslovanja te da je oko 10 posto tvrtki iz programa propalo. 

The New York Times

Autor 13.8.2012. u 08:47