Soroš prestaje kritikovati: Euro će preživjeti a valutni rat će ga ojačati

tačno.net
Autor 31.1.2013. u 15:14

Soroš prestaje kritikovati: Euro će preživjeti a valutni rat će ga ojačati

By: Martin Tesar

Nema ni godina kako je milijarder George Soros govorio o tome da bi kriza eura mogla uništiti cijelu Evropsku uniju i gurnuti region u izgubljenu dekadu. Sada već vjeruje da je najgore prošlo i da će zajednička evropska valuta ojačati. Dugogodišnji kritičar njemačkih intervencija u okviru Evrope ovaj puta je bio pomirljiviji i prema mjerama koje je progurala Angela Merkel.

“Njemačka uvijek uradi neophodni minimum za to da bi se sačuvala zajednička evropska valuta.” rekao je Soros na ekonomskom forumu u Davosu. Jeste da je ponovio svoje ranije mišljenje, da su mjere štednje u Evropi  u sadašnjem momentu kontraproduktivne ali u isto vrijeme vjeruje da će euro dalje jačati.

“ Pritisak Njemačke na štednju u fiskalnoj politici i na novčanu politiku znači da će euro i dalje jačati, iako ostale zemlje slijede više ekspanzivnu politiku,” navodi agentura Bloomberg poznatog milijardera. On smatra da pokušaji nekih zemalja da osnaže svoju ekonomiku kroz slabljenje domaće valute može dovesti do valutnih ratova. “Valutna tržišta bila su u poslednjih nekoliko godina stabilna… sada vidimo veći vatromet, veću oscilaciju,” dodao je Soros.

Na rizik ratova valuta i pojačanog uticaja politike centralnih banki, koje bi trebale biti nezavisne, upozorava i Angela Merkel. Pomenula je pritom Japan gdje je sada centralna banka pod pritiskom nove vlade da razantno poveća količinu novca u opticaju. “Poznato je da mi u Njemačkoj imamo stav da centralna banka ne treba da koriguje loše političke odluke i popravlja nedostatak konkurentnosti.” rekla je u Davosu njemačka kancelarka. O rizicima konkurentne devalvacije valuta govorio je i šef njemačke centralne banke Jens Weidemann.

Osim Japana ekstremno liberalnu valutnu politiku provodi i USA, relativno oprezne nestandardne korake, pod uticajem krize, pravi i Evropska centralna banka a spremnost na intervenciju ciljanu na slabljenje krune i jačanje ekonomike kroz povećanje izvoza, u poslednjih nekoliko mjeseci, pokazuje i Češka narodna banka. Ulijevanje jeftinog novca u ekonomiku vodi, prema mišljenju kritičara, ka slabljenju narodnih valuta  a u vezi sa tim već nekoliko godina se govori o “valutnim ratovima”.

Na drugu žicu zaigrala je u Davosu šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde. Izjasnila se, naime, za dalju pomoć centralnih banaka ekonomskom rastu jer je, po njenom mišljenju, još uvijek neophodna. MMF je snizio procjenu rasta globalne ekonomike za 2013. sa oktobarskih 3,6% na 3,5%. U eurozoni očekuju sada namjesto rasta 0,2% pad ekonomike od 0,2%.

Euro jača, jen dalje slabi

George Soros o valutnim kretanjima zna sve, on je postao investitorskom legendom zahvaljujući odvažnoj špekulaciji protiv britanske funte 1992. godine kada je na transakcijama zaradio milijardu dolara. “ Sadašnji trend naznačava rast eura a slabljenje jena,” rekao je Soros. Sa dozom pretjerivanja je dodao da on obično ne zna dokle će nešto doći ali je sposoban vidjeti kojim smjerom ide.

Zasada poslednji javni nastup George Sorosa se ipak ne može označiti kao potpuno bez bodlji u smjeru eurozone a posebno Njemačke. Naime, izjavio je da postoje razlozi zbog kojih se politička situacija u Evropi u naredne dvije godine može pogoršati. “Ne mislim da Evropa može politički funkcionisati u situaciji kada postoji jedan centar – naime Njemačka – a ostale zemlje kao što je Italija i Španija su osuđene na vječnu podređenost,” rekao je milijarder.

Kamatne stope čeka strmi porast

Na adresu najveće svjetske ekonomike Soros je u Davosu izjavio da USA trebaju, prije svega, obnoviti ekonomski rast, koji će im pomoći da smanje problem narastajuće zaduženosti.

Politiku američke centralne banke, koja u okvirima treće serije kvantitativne liberalizacije valutne politike kupuje američke obligacije Soros je pohvalio. “To je ispravna politika jer ne povećava čistu zaduženost zemlje,” citira ga CNBC.

Soros je, međutim, upozorio da signale oživljavanja američke ekonomike treba posmatrati i kao predznak značajnog povećanja kamatnih stopa. “ Čim ekonomika opet oživi kamatne stope čeka strmi porast,” rekao je Soros s tim da bi taj porast mogao već početi ili da nas očekuje veoma brzo. “ Mislim da će se to, sa najvećom vjerovatnoćom, desiti još ove godine. Odmah nakon što prevaziđemo nejasnoću koja se tiče budžeta (fiskalna litica) i budućih investicija,” rekao je Soros.

Rad američke centralne banke poslednjih godina i u bliskoj budućnosti nazvao je Soros “delikatnim dvofaznim manevrom”. Naime, prvo je Fed morao do ekonomike napumpati dovoljno novaca da bi je potaknuo ka rastu, sada se medjutim bliži doba, kada će te novce morati povlačiti iz opticaja.

patria.cz

Preveo: Ešref Zaimbegović

Tagovi:
tačno.net
Autor 31.1.2013. u 15:14