Svi bi u zemlju u kojoj je martini 35 dolara

Autor 22.8.2011. u 01:10

Američki bankar Seth Zalkin doima se zadovoljnim svojom odlukom da se u ožujku preseli ovamo sa suprugom i sinom.”Iako ostatak svijeta propada, ovo je dobro mjesto za život”, rekao je 39-godišnji Zalkin.

U očima onih koji se čak i mutno sjećaju brazilske dužničke krize iz 1980ih, globalni poredak otad se okrenuo naglavce. Američko gospodarstvo možda jedva preživljava, ali Brazil je prošle godine ostvario najbrži gospodarski rast u posljednjih dvadesetak godina te zabilježio najnižu stopu nezaposlenosti u povijesti. Budući da im se plaće mogu bez problema mjeriti s onima na Wall Streetu, brojni strani bankari, menadžeri hedge fondova, direktori iz naftne industrije, odvjetnici i inženjeri sele se ovamo, pa su i cijene najtraženijih uredskih prostora ove godine premašile cijene u New Yorku, čime je Rio, prema podacima tvrtke za nekretnine Cushman & Wakefield, postao najskuplji grad za unajmljivanje na američkom kontinentu. Ludilo kao u vrijeme zlatne groznice u punom je zamahu, pa se broj radnih dozvola za strance u Brazilu u posljednjih pet godina popeo za 144 posto, s tim da Amerikanci predvode krdo obrazovanih stručnjaka koji ovamo pristižu iz dana u dan. Za škole prilagođene Amerikancima i ostalim obiteljima s engleskog govornog područja postoje duge liste čekanja, dok stanovi u najpopularnijim dijelovima Rija stoje čak do 10.000 dolara. Mnogi pridošlice imaju diplome najprestižnijih američkih fakulteta i radno iskustvo u poznatim i priznatim međunarodnim tvrtkama.Amerikanci su najbrojniji doseljenici, a prate ih horde Britanaca i drugih Europljana. David Neeleman, Amerikanac i osnivač tvrtke JetBlue Airways nedavno je pokrenuo i brazilsku tvrtku za zračni prijevoz pod imenom Azul. Corrado Varoli, Talijan koji je donedavno iz New Yorka upravljao latinskoameričkom djelatnošću Goldman Sachsa, sada vodi vlastitu investicijsku banku u S?o Paulu. U Brazilu vam se lako zavrti u glavi od brojnih novih internetskih tvrtki kao što je Baby.com.br, stranici za maloprodaju pelena koju je ove godine pokrenulo dvoje američkih rođaka koji su tek nedavno završili poslovne škole na Harvardu i Whartonu u Pennsylvaniji.

Kad dođu ovamo, stranci otkriju kako su se našli u zemlji koja strahuje od pregrijavanja ekonomije. Pridošlicama prvi šok predstavlja snaga brazilske valute reala. S obzirom da bi to moglo naštetiti proizvođačima i izvoznicima, Brazil je u pokušaju da spriječi rast vrijednosti reala postao jedan od glavnih kupaca sigurnosnica američkog ministarstva financija. “Brazilu ide sjajno, ali iskreno, svaki drugi tjedan se upitam – Kad će ovome doći kraj?”, izjavio je Mark Bures (42), američki gospodarstvenik koji se ovamo preselio 1999. godine, u vrijeme kada je došlo do nagle devalvacije brazilske valute i naglog preokreta u stanju u cijeloj državi.Najnoviji procvat burze roba i porast domaće potrošnje, oboje rezultat velikog širenja srednjeg staleža, pomogli su pretvoriti Brazil u silu u nastajanju koja se spretno dočekala na noge nakon svjetske financijske krize 2008. godine. Prošle je godine brazilsko gospodarstvo zabilježilo rast od 7,5 posto, a ove godine očekuje se rast od oko četiri posto. A opet, u Brazilu postoje i brojni izazovi pred kojima doseljenici stanu i zamisle se. Neki ekonomisti smatraju brazilski real najprecjenjenijom valutom na svijetu u odnosu na dolar, pa je inflacija porasla (čemu svjedoče hamburgeri koji stoje šest dolara i martiniji od 35 dolara). Kamatne stope ustrajno su vrlo visoke te analitičari raspravljaju o tome stvara li se kreditni mjehurić od sapunice.Brazilska infrastruktura je neadekvatna, a stopa zločina, iako u nekim područjima pada, i dalje predstavlja značajan problem u Riju i ostalim velikim gradovima. “Za osobe na strateškim položajima, plaće u Brazilu bar su 50 posto više nego u Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je Jacques Sarfatti, menažer u tvrtki Russell Reynolds koja se bavi zapošljavanjem poslovnih ljudi i menadžera.Stranci se također natječu s Brazilcima koji se vraćaju kući iz inozemstva. “Očito je kako je tržište rada svugdje drugdje u očajnom stanju”, rekla je Dara Chapman (45) iz Kalifornije i partnerica u Polo Capitalu, hedge fondu u Riju. Otkriće nafte u dubokom moru isto je tako privuklo strance i investitore. Brazilu prema procjenama treba oko 60.000 inženjera, a neki od njih neminovno će doći iz inozemstva. Njujorčanka Michelle Noyes (29), prihvatila je posao u jednoj tvrtki iz S?o Paula koja upravlja imovinom i nekretninama. “Znala sam tek osnove portugalskog jezika, ali prepoznala sam kako je ovdje u tijeku gospodarski procvat.”

Simon Romero; Myrna Domit doprinjela izvještaju iz Sao Paula u Brazilu

The New York Times

Autor 22.8.2011. u 01:10

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija