The Wall Street Journal: Intervencija u Siriji uticat će na globalnu ekonomiju

tačno.net
Autor 2.9.2013. u 15:58

The Wall Street Journal: Intervencija u Siriji uticat će na globalnu ekonomiju

DPA

Neizvjenost oko moguće intervencije u Siriji već je povećala cijene nafte prošle sedmice na više od 110 dolara po barelu, što je najviši nivo za prethodne dvije godine

Američki list “The Wall Street Journal” piše da bi rast globalne ekonomije mogao da uspori zbog širenja krize u Siriji, jer bi se mogle povećati cijene nafte, javlja dopisnik agencije Anadolija.

List navodi da bi zbog vojne intervencije na Siriju i privrednici i potrošači mogli da smanje svoje rashode.

Dodaje se da bi poskupljenje nafte od 10 posto u posljednja tri mjeseca moglo izazvati pad globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,3 posto na godišnoj osnovi.

Neizvjenost oko mogućeg napada na Siriju već je povećala cijene nafte tokom prošle sedmice na više od 110 dolara po barelu, što je najviši nivo tokom prethodne dvije godine.

“The Wall Street Journal” piše da su sve vojne intervencije SAD-a na Bliskom istoku do sada obično imale za posljedicu nestabilnost na tržištu, dok su obično cijene nafte rasle prije početka bilo kojeg od takvih napada. List podsjeća da bi nakon vojnih napada strah investitora najčešće splasnuo pa bi i nafta bila jeftinija što je djelovalo stimulativno na globalnu privredu.

Ipak, američki list navodi da bi ovaj put period nestabilnosti mogao potrajati cijeli naredni mjesec nakon što je američki predsjednik Barack Obama odlučio tražiti odobrenje Kongresa za vojnu intervenciju u Siriji.

List upozorava da bi moglo doći do pada svjetske ekonomije i zbog toga što će američki Kongres uskoro odlučivati o povećanju limita američkog državnog duga, dok bi Uprava federalnih rezervi (FED) mogla da smanji nivo podsticaja američkoj privredi.

Isto tako, velika neizvijesnost na finansijskom tržištu u svijetu postoji i zbog predstojećih parlamentarnih izbora u Njemačkoj 22. septembra, jer će nakon toga biti jasnije kako će se dalje rješavati dužnička kriza u eurozoni, uključujući i dodatnu pomoć Grčkoj.

Anadolija

tačno.net
Autor 2.9.2013. u 15:58

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija