Valutni rat završio i prije nego je počeo

Autor 28.2.2011. u 15:39

Valutni rat završio i prije nego je počeo

Valutni rat na koji su do prije smo nekoliko tjedana upozoravali dužnosnici država s najsnažnijim ekonomskim rastom završio je, čini se, i prije nego je počeo. 

Kraj prošle godine i početak ove obilježila je zabrinutost oko toga da bi brzorastuće države svoju konkurentnost mogle pokušati održavati devalvacijom i/ili deprecijacijom vlastite valute. Dužnosnici, poput primjerice brazilskog ministra financija Guida Mantege, izjavljivali su tada da bi nadmetanje u devalvaciji valuta moglo dovesti do valutnog rata. No rast opće razine cijena u svijetu donio je preokret i sada svi očekuju jačanje valuta, posebice država u razvoju. Ministar financija Južne Afrike i zamjenik guvernera središnje banke Indonezije već su prošlog tjedna izjavili da bi jačanje valuta moglo poništiti efekte rasta cijena. Stručnjaci američke banke Morgan Stanley pak predviđaju da će valute država u razvoju biti čak i dobar izbor za ulaganje zbog njihove očekivane aprecijacije. U Morgan Stanleyu tako preferiraju ruski rubalj, meksički pezo i malezijski ringit. Procjenjuju da će, primjerice, ringit do kraja godine ojačati za desetak posto, a sličnu prognozu daju i za kolumbijski pezo.

Stroža monetarna politika
“Rastuće ekonomije, posebno one u Aziji, nalaze se pred znatnim domaćim inflatornim pritiscima, što se vidi u plaćama i cijenama”, izjavio je Gabriel de Kock, čelni čovjek za deviznu strategiju u Morgan Stanleyu. Dodatni pritisak stvara i nesigurna situacija na sjeveru Afrike zbog čega je porasla cijena sirove nafte. Očekuje se da bi posljedica moglo biti i jačanje cijena energije. “Ako vaš glavni makroekonomski problem umjesto preslabog rasta gospodarstva postane previsoka inflacija, to će dovesti do postroživanja monetarne politike”, napominje Jens Nordvig iz poznate financijske grupacije Nomura, a prenosi Bloomberg. “Najbrži način kako zauzdati inflaciju je pronalaženje načina kako ojačati vlastitu valutu”, dodaje Nordvig. Valute zemalja u razvoju u posljednje su dvije godine bilježile snažan rast. Dio razloga ležao je u iznimno niskim kamatama na američkom i japanskom tržištu zbog čega su ulagači tražili investicije koje će im donijeti više prinose.

Izvozna konkurentnost
Takav razvoj događaja doveo je i do prijetnje devalvacijama jer jačanje valute smanjuje izvoznu konkurentnost, a baš su države u razvoju svoj rast dobrim dijelom zasnivale na izvozu. Ruski ministar financija Aleksej Kudrin prošlog je tjedna izjavio da tamošnja središnja banka neće pokušavati zaustaviti aprecijaciju rublja. Banka Rusije će održavati politiku “vrlo fleksibilnog” tečaja, napomenuo je Kudrin. Brazil, koji je bio među najglasnijima u upozorenjima od opasnosti devalvacije, također je već zaoštrio monetarnu politiku pa se može očekivati nastavak jačanja reala.

poslovni.hr

Autor 28.2.2011. u 15:39

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija