Svjetski mediji oduševljeni Zmajevima: Bosanci nisu zaslužili poraz

tačno.net
Autor 16.6.2014. u 21:36

Svjetski mediji oduševljeni Zmajevima: Bosanci nisu zaslužili poraz

„Plavi grubijani“, kako su na dailyweek.uk nazvali našu reprezentaciju izgubili su 2-1 u jučerašnjem meču sa Argentinom. Sa utješnim riječima: „BiH dobro obučena svojim trenerom Safetom Sušićem, opstruirala je svaki pokušaj zadržavanja lopte kod Messija, sa dvojicom ili trojicom plavih, ometajući mu put, udarajući ga u petu, žudno želeći uništiti ono što je on pokušao napraviti.“ Nadalje pišu, ne da je BiH negativno igrala nego ekipa nije bila „luda“ da dozvoli Messiju da vlada terenom onako kako bi njegovi sponzori željeli – na način kako je njegov život prikazan da nemoguće nije ništa i da je čudo realnost. Ističu kako je BiH reprezentacija imala grozan početak utakmice ali se ubrzo oporavila, naglašavajući da bi neka manja ekipa sa ovakvim startom loše sreće na početku mogla potonuti, ali su se oni digli i odgovorili Argentini sa impresivnom ambicijom.

Ibiševićev  gol bio je više nego što su zaslužili iako je Romero bio preslab za njega. Kažu, možda je tako bilo najbolje. Bosna i Hercegovina se može dalje graditi i nadati se potencijalnim kvalifikacijama, a Messi je slobodan da otkriva svoje talente dalje u takmičenju.

Britanski Guardian piše da je bio pobjednički početak za Argentinu ali njihova pobjeda nije bila uvjerljiva čak ni prije zadnjeg gola Vedada Ibiševića. To je bila nevješta, sklepana utakmica koja je izronila puno više pitanja nego što je odgovorila na discipliniranu i tehnički vještu reprezentaciju Bosne i Hercegovine koji su bili nespremni u prvih tri minute njihovog prvog Svjetskog prvenstva  i kasnije u drugom poluvremenu sa brilijantnim trenutkom gola Lionela Messija. Naglašavaju da je Argentina igrala solidno a ne spektakularno i da je Messi igrao odveć poznatu svoju igru. Ističu da je Bešić (21) imao sjajnu igru, štiteći svoju odbranu i šireći se razumno.

CBSsports piše da ovo nije bila originalna borba Argentine ali su ipak dobili ta tri boda koja su im bila potrebna tako da imaju mjesta da idu dalje. Obje reprezentacije imaju jake napadače iako je BiH u zadnjim mečevima malo zakočila. Argentina je jedna od favorita na ovom Svjetskom prvenstvu, dok je Bosna i Hercegovina dovoljno talentirana da ide dalje od grupne faze.

 

Prevela i pripremila Maša Galić

 

 

tačno.net
Autor 16.6.2014. u 21:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija