Domagoj Margetić: Ni 11 mjeseci nakon pokušaja likvidacije nema pomaka u istrazi

tačno.net
Autor 2.7.2015. u 13:11

Domagoj Margetić: Ni 11 mjeseci nakon pokušaja likvidacije nema pomaka u istrazi

Istraživački novinar Domagoj Margetić poslao je izjavu za javnost vezanu za pokušaj njegovog ubojstva 11. kolovoza prošle godine.

Njegovu izjavu donosimo u cijelosti:

Niti gotovo jedanaest mjeseci nakon pokušaja moje likvidacije u središtu Zagreba, nisu otkriveni naručitelji, organizatori, niti izvršitelj napada, a policija se nije bavila niti istragom motiva napada, kojeg je nepoznati počinitelj izvršio ispred mojeg stana 11. kolovoza 2014. godine. Štoviše, do danas policija nije službeno objavila niti fotorobot počinitelja, niti su primjerice saslušane osobe koje bi mogle imati motiv za naručivanje moje likvidacije, a što je sasvim sigurno povezano sa temama koje sam istraživao i o kojima sam pisao zadnje dvije godine, na što sam više puta upozorio djelatnike Sektora kriminalističke policije, koji niti nakon pisanih zahtjeva Državnog odvjetništva da se postupi po tim indicijama nisu saslušali niti jednu od osoba, za koje sam rekao da bi mogli imati motiv za naručivanje napada.

Da podsjetim na kronologiju cijelog slučaja.

Sredinom ožujka 2014. godine, tijekom boravka u Beogradu, Republika Srbija, osoba poznata kao visokorangirani pripadnik kriminalnog podzemlja u Hrvatskoj upozorila me „da je plaćeno za moju likvidaciju, ali da ne zna kome i kako“. Rekao je da „me došao upozoriti kada je čuo za tu informaciju“. Obzirom da mi nije dao nikakve detaljnije spoznaje o tome, upozorenje sam zanemario i nisam prijavljivao ovaj slučaj po povratku u Republiku Hrvatsku.

11.8.2014. oko 21.40 sati, ispred stana u kojem živim u Ulici Antuna Bauera u Zagrebu, nepoznati napadač napao me udarcima velikim betonskim blokom u glavu.

12.8.2014. Sektor kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke, pod brojem 511-19-15/1-31-K-392/14, podnosi Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

Od 11.8. do 14.8. policija praktički nije poduzimala nikakve radnje, nije niti napravljen niti objavljen fotorobot napadača, niti su poduzimane neke druge ozbiljnije radnje, sve do intervencije Županijskog državnog odvjetništva, koje je zatražilo hitno postupanje policije.

14.8.2014. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu proslijeđuje spis pod brojem KN-DO-5211/14 Županijskom državnom odvjetništvu „na mišljenje i ocjenu da li bi se u konkretnom slučaju radilo o kaznenom djelu pokušaja ubojstva“.

14.8.2014. nakon mojeg saslušanja u Županijskom državnom odvjetništvu i pregleda spisa, Županijsko državno odvjetništvo kvalificiralo je napad na mene kao kazneno djelo pokušaja ubojstva, te je formiralo kazneni spis za pokušaj ubojstva pod brojem KN-DO-252/14.

14.8.2014. dodijeljena mi je policijska zaštita, nakon zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva za žurnim postupanjem policije u ovom slučaju.

18.8. 2014. tijekom prijepodneva saslušan sam u Policiji, te je tek toga dana izrađen fotorobot počinitelja pokušaja ubojstva, međutim policija niti tada nije pristala na objavljivanje fotorobota, a tek toga dana izvršio sam i uvid u evidencije počinitelja kaznenih djela kako bi se moguće identificiralo napadača među evidentiranim osobama, ali niti jednog nisam prepoznao.

13.12.2014. ukinuta mi je policijska zaštita, bez ikakve prethodne najave, a zbog vlastite sigurnosti od 13.12. do 15.12.2014. nisam boravio u vlastitom stanu.

15.12.2014. prilikom povratka u stan, otkrio sam da mi je NN osoba ušla u stan, otvorila sef u mojoj radnoj sobi, a sadržaj sefa u cijelosti je bio opljačkan, radilo se o dokumentima i sadržajima snimljenima na USB stickove i vanjski hard, te nešto novca od honorara. Ukradeni dokumenti odnosili su se na oko 14 tisuća stranica dokumenata iz istraživanja Afere Hypo, od čega se najveći dio dokumenata nalazio na četiri usb sticka, a dio na vanjskom tvrdom disku, kapaciteta oko 1000 GB, dok se oko 1120 stranica dokumenata nalazilo u dva posebna registra. Policija je cijeli slučaj kvalificirala kao „tešku krađu“.

Cijeli je slučaj prijavljen policiji, a izvršen je i policijski očevid na licu mjesta.

Dana 16.12.2014. ponovno mi je vraćena policijska zaštita, koliko mi je poznato na zahtjev USKOK-a.

6.4.2015. godine primio sam ponovno prijetnje smrću sms porukama, koje sam uredno prijavio policiji. U prijetnjama pošiljatelj je pisao kako me prati i nadzire usprkos policijskoj zaštiti.

U tom sam trenutku radio na knjizi o istraživanju Afere Hypo, a sadržaj prijetećih poruka očito je bio povezan s tim istraživanjem:

„Odustani od knjige, jer nećeš dočekati javno predstavljanje živ. Ako misliš da i siguran jer te čuvaju to ti je najveći zajeb. Oni te čuvaju, mi te pratimo. Izađe li knjiga iz tiskare, i ti izlaziš petama naprijed.“

i

„Ili knjiga ili glava. Razmisli dobro. Ovaj put neće biti amaterski“.

U noći 24./25.5.2015. godine u poštanskom sandučiću u haustoru moje zgrade, i to u trenutku kada sam bio pod policijskom zaštitom, NN osoba ostavila je omču za vješanje napravljenu od štrika, te jedan od dokumenata o Aferi Hypo koji mi je bio ukraden sredinom prosinca iz sefa u radnoj sobi. Cijeli je slučaj naravno prijavljen policiji, ivzršen je policijski očevid.

Desetak dana prije ove prijetnje, jedan od djelatnika MUP-a koji je bio zadužen za moje osiguranje (policajac V.M.) upozorio me da je primjetio NN mušku osobu kako promatra ulaz u moju zgradu, te me na istu NN mušku osobu upozorio kada smo iz smjera moje zgrade krenuli prema Tomašićevoj ulici, u tom trenutku nas je ta osoba nadzirala iz smjera ugla ulice Brešćenskog i Bauerove, a kada je policajac krenuo prema njemu, isti je ubrzano nastavio prema Šubićevoj ulici i otišao. Naknadno me policajac V.M. upozorio da je tu istu mušku osobu primjetio tog jutra kada smo u obližnjem parku šetali mojeg psa. Iz ovog jasno proizlazi da je netko danima pratio moje i kretanje policajaca koji su me čuvali, a nakon čega je uslijedilo ostavljanje ovog prijetećeg sadržaja u poštanskom sandučiću.

O svim ovim najnovijim prijetnjama, kako mi je to potvrđeno iz Županijskog državnog odvjetništva MUP nije do danas službeno izvijestio nadležnog zamjenika županijske državne odvjetnice koji vodi slučaj pokušaja ubojstva u mojem predmetu.

Policija praktički i dalje ne poduzima nikakve konkretne mjere kako bi se pronašlo naručitelje i počinitelja, te kako bi se otkrilo motiv ovog pokušaja ubojstva istraživačkog novinara Domagoja Margetića, a niti nakon što je ŽDO dostavilo policiji popis osoba koje bi mogle biti naručitelji ovog napada, niti jedna od osoba s tog popisa nije saslušana u policiji.

Što se motiva naručivanja moje likvidacije tiče, obzirom na zadnji razvoj događaja i prijetnje koje sam primio, prilično sam siguran da je motiv napada moje istraživanje i pisanje o Aferi Hypo i slučajevima posredno ili neposredno povezanima s Aferom Hypo, kao što sam već upozoravao policiju, a na što im je pažnju skrenulo i Državno odvjetništvo.

Prije svega se radi o temama povezanim s Aferom Hypo, i to posebno: Slučaj Dinkić, Slučaj tajnih računa Srbije na Cipru, Slučaj Zagrebačka banka, Slučaj Dodik, Slučaj Soboli, Slučaj Bandić, Slučaj Pripuz, Slučaj Zagrepčanka, slučaj pranja novca od međunarodnog krijumčarenja nafte preko poduzeća registriranih u Švicarskoj (a povezanih s Hypo Grupom), kao i drugi povezani slučajevi poput Slučaja Hercegovačke banke, ili pak slučaja tajnih računa kod Privredne banke Zagreb, Slučaj tajnih računa i fondacija u Lichtensteinu, Popisi sumnjivih kredita koji su bili paravan za operacije pranja novca preko Hypo Grupe.

Mogućim naručiteljima moje likvidacije, slijedom navedenih mogućih motiva, smatram: interesne krugove povezane s Hypo Grupom, Mlađana Dinkića, Martina Schlaffa, Vanju Špiljka, Ivana Čermaka, Milorada Dodika, Tomislava Karamarka, Milana Bandića, Petra Pripuza, Franju Gregurića, Ivicu Todorića, Branimira Glavaša, Milan Mišo Beka, Miroslava Miškovića, Ninoslava Pavića, Miću Carića, Milana Naperotića, Božidara Kalmetu, Zdenka Zrilića, Renu Sinovčića, Božu Jusupa, Tomu Horvatinčića, Željka Žužića, Antu Jelavića, Dragana Čovića, Božu Prku, Krešimira Starčevićaa, Roberta Ježića, Antu Vlahovića, Plinija Cuccurina, braću Lijanović, Tila Berlina, Guntera Striedingera, Wolfganga Kulterera, kao i bivši članovi Uprave Hypo Grupe, ali i brojni drugi tajkuni i politički istaknute osobe povezane s Aferom Hypo.

Zanimljivo da u ovim gotovo jedanaest mjeseci, policija nije praktički niti pokušala utvrditi motive napada, niti su ikada sa mnom o tome ozbiljnije razgovarali. Iz dokumentacije Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, i to službenog dopisa Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, od 21. studenog 2014., označenog kao „Vrlo žurno!“, na broj KR-DO-361/14, kojeg potpisuje zamjenik županijske državne odvjetnice, razvidno je kako je Đupanijsko državno odvjetništvo proslijedilo na postupanje policiji podnesak mojeg odvjetnika u kojem sam naveo imena osoba za koje sumnjam kako bi mogle biti umiješane ili povezane s naručivanjem moje likvidacije. Ostaje nejasno i sumnjivo zbog čega policija do danas nije po tom podnesku poduzimala apsolutno nikakve radnje, niti je postupala po tom dopisu Županijskog državnog odvjetništva.

Mjesecima nakon pokušaja ubojstva u kolovozu 2014. godine, izložen sam novim prijetnjama smrću, koje su postale posebno ozbiljne početkom travnja i krajem svibnja ove godine. Osim toga izložen sam stalnoj diskreditacijskoj kampanji kako bi se dovela u pitanje moja vjerodostojnost kao novinara i različiti krugovi pojedinaca i kojekakvih udruga i skupina već mjesecima vode otvorenu kampanju kojoj je glavni cilj diskreditacijama zapravo potpuno relativizirati pokušaj moje likvidacije i skrenuti pažnju oko tog slučaja, ali i samu istragu u potpuno drugom smjeru od utvrđivanja pravih motiva, stvarnih naručitelja i uhićenju stvarnih počinitelja napada. Sjetio sam se takvih kampanja u sličnim situacijama u kojima su se našli drugi novinari. Na potpuno identičan način pokušali su ih diskreditirati dojučerašnji suradnici, mediji, raznorazni spin majstori i kojekakvi pojedinci, a takvim se diskreditacijskim kampanjama zapravo samo pripremao teren za konačnu likvidaciju tih novinara.

Nakon što mi je u četvrtak 18.6. poslijepodne, bez ikakve prethodne najave ukinuta policijska zaštita, ostao sam na brisanom prostoru i praktički sam izručen naručiteljima ubojstva da mogu preko nekog novog izvršitelja ponovno pokušati izvršiti moju likvidaciju. Čudne su okolnosti pod kojima je došlo do ukidanja policijske zaštite, par dana nakon objave moje knjige o Tomislavu Karamarku, ali i tek desetak dana nakon što mi je u poštanskom sandučiću ostavljena prijeteća poruka u obliku omče za vješanje i dokumenta o Aferi Hypo koji je u prosincu prošle godine prilikom provale u moj stan bio ukraden iz mojeg sefa s dokumentima.

Nakon ukidanja policijske zaštite o svemu sam izvijestio odvjetnika Ozrena Tatarca, koji kao moj punomoćnik skoro godinu dana aktivno prati sve događaje oko istrage pokušaja moje likvidacije, te sam ga zatražio za pravni savjet u novonastalim okolnostima. Odvjetnik Tatarac uputio mi je službeni dopis dana 22. lipnja u poslijepodnevnim satima u kojem mi otvoreno savjetuje da zbog vlastite sigurnosti napustim Hrvatsku, te me posebno upozorava na posebno neprimjereno i neprofesionalno postupanje policije u predmetu istrage pokušaja moje likvidacije.

„Dosadašnje postupanje nadležnih tijela u postupku povodom pokušaja ubojstva nije dao nikakve rezultate. Nije poznat identitet napadača kojeg je snimila kamera koja se nalazila u objektu preko puta Vašeg haustora. Iz snimke se vidi kako visoka muška osoba ulazi u haustor neposredno nakon Vas i u ruci drži određeni predmet, te se vidi kako se nakon napada, odnosno nakon što ste se uspjeli obraniti upotrebom plinskog sredstva, ista bježi, ali bez tog predmeta u ruci.

Da postupanje nadležnih tijela nije dalo rezultate nije čudno, jer je policija neposredno nakon napada propustila izvršiti uviđaj ispred zgrade, već isključivo u Vašem stanu i haustoru, pa je predmet kojim ste napadnuti, odnosno koji je kod Vas izazvao potres mozga i niz kontuzija po glavi i tijelu vjerojatno bačen po napadaču na ulicu ispred haustora, te su taj predmet vjerojatno odvezli djelatnici gradske čistoće već slijedećeg jutra.

Osim toga, koliko je Vama kao oštećeniku poznato, nadležni do sada nisu poduzeli manje-više ništa što bi moglo dovesti do naručitelja i počinitelja napada na Vas.

Pri tome treba podsjetiti da ste dana 28.08.2014. g. urudžbirali na ruke Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske g. Dinka Cvitana, te isto tako na ruke njegovog zamjenika g. Mladena Bajić podnesak kojim ste iste podsjetili da su im, u mjesecima prije pokušaja Vašeg ubojstva, prezentirani dokumenti iz kojih proizlazi osnovana sumnja da je u pranje novca u Hypo Alpe-Adria Banci bio uključen hrvatski državljanin Vanja Špiljak, koji inače živi u Švicarskoj, i da je riječ o iznosima koji se mjere u milijardama eura. Istog Vanju Špiljka Vi osobno smatrate jednim od ključnih ljudi u organiziranom kriminalu i korupciji, ne samo u Republici Hrvatskoj, već i šire u regiji bivše Jugoslavije.

Premda je iz navedenog podneska od 28.08.2014. g. proizlazilo da smatrate da postoji veza između Vaših otkrića u vezi navedenog pranja novca i pokušaja ubojstva, koliko je Vama poznato, nadležni nisu ništa poduzeli po tom pitanju.

Pri tome ste istim podneskom od 28.08.2014. g. ukazali na činjenicu da djelatnici policije od iste banke primaju povlaštene kredite, te da je na taj način veliki broj djelatnika sustava policije egzistencijalno ovisan o toj banci i time u konfliktu interesa.

Nakon ovog podneska, Vi ste u sredstvima javnog priopćavanja objavili popis mogućih naručitelja ubojstva. Riječ je impozantnom popisu kojim se nabraja veći broj pripadnika najuže političke, financijske i poslovne elite Hrvatske, kao i niz uglednih i utjecajnih pojedinaca iz drugih država regije i izvan nje. Među njima se nalaze i vođa glavne opozicione stranke, kao i gradonačelnik Grada Zagreba.

Nadležna tijela, povodom ovog Vašeg istupanja, koliko je Vama poznato, nisu do sada gotovo ništa poduzela“, stoji u dopisu odvjetnika Tatarca.

„Pri tome valja ukazati da je nakon što je izvršen pokušaj ubojstva, objavljeno da su zbog pranja novca u navedenoj banci nastali daljnji gubici koji se mjere u milijardama eura, te da su glavni počinitelji u Hrvatskoj.

Iz Vaših usta sam slušao kako tvrdite da su u pranje novca bile uključene pravne osobe u kojima su u vrijeme pranja novca radili neki od ljudi koji su u ovom času nadležni za postupanje nadležnih tijela u postupku povodom pokušaja ubojstva; dakle da postoji maksimalan stupanj konflikta interesa.

Valja ukazati da iz svega proizlazi da je: napadač na Vas bio profesionalac, da je isti trebao izvršiti ubojstvo na način da izgleda kao da ga je počinila osoba izvan profesionalnih krugova, da ste preživjeli iz razloga što ste nosili plinsko sredstvo koje ste vješto upotrijebili, a postojanje kojeg napadaču nije bilo poznato, da je napada imao pomagače, od kojih ga je najmanje jedan čekao u motornom vozilu kojim ga je odvezao sa mjesta napada, da je naručitelj, odnosno da su naručitelji bili među osobama koje ste javno naveli kao moguće naručitelje ubojstva, odnosno, da je naručitelj bio povezan sa pranjem novca u Hypo Alpe-Adria Banci, te da ste Vi trebali biti likvidirani kako ne bi surađivali sa inozemnim istražnim tijelima u daljnjoj fazi istrage, naročito nakon što se saznalo za nove gubitke u toj banci u enormnim iznosima, koji vode izravno ka Hrvatskoj.

Pri tome valja podsjetiti da ste godinama ukazivali da je u Hypo Alpe-Adria Banci došlo do, kako ste navodili, dva procesa, koji su imali međusobnu sinergiju, i to: izvlačenja novca iz hrvatskog državnog proračuna, te proračuna Grada Zagreba i drugih tijela lokalne samouprave i uprave, koji se vraćao u Hrvatsku u vidu kredita, te pranja novca za međunarodne kriminalne kartele, i to novca od krijumčarenja droge, nafte, ilegalnih imigranata, oružja, duhana, itd.“, dodaje Tatarac.

„Nakon što je izvršen pokušaj Vašeg ubojstva, dogodili su se napadi na neke druge svjedoke visokoprofilirane korupcije i organiziranog kriminala, koji su svjedočili pred DORH-om, odnosno USKOK-om, a koji su završili sa dijagnosticiranim teškim tjelesnim ozljedama -prijelomima kostiju. Za dva takva slučaja osobno znate, a oštećenici-svjedoci se zastupaju po istom odvjetniku. Premda su u oba ta slučaja počinitelji poznati, isti počinitelji su na slobodi, a žrtve – svjedoci DORH-a/USKOK-a se boje za svoje živote.

Neposredno prije nego Vam je naprasno ukinuta policijska zaštita Vi ste objavili i promovirali knjigu koja dokumentirano optužuje vođu najjače opozicione stranke u Hrvatskoj da je baš on osobno jedan od vodećih ljudi u tom miljeu.

U vrijeme kad je bilo očito da ćete objaviti tu knjigu zatekli ste poruku da ćete biti ubijeni, koja poruka je sadržavala pravu omču za vješanje. Premda je policija tu omču zadržala kao dokaz počinjenja kaznenog djela, te je o toj prijetnji sačinjen zapisnik, ubrzo nakon toga Vam je naprasno ukinuta policijska zaštita.

Iz navedenog proizlazi da postoji osnovana sumnja da ste ugrozili interese koji su jači od pravnog poretka Republike Hrvatske. Pri tome treba imati u vidu da je pranje novca u Hypo Alpe-Adria banci bilo međunarodnog karaktera, da je osim Hrvatske, obuhvaćalo i druge države, te da su mnogi značajni, utjecajni i moćni pojedinci, ne samo iz Hrvatske, i te kako zainteresirani da se istraga zaustavi, i da se o tome više ne govori i ne piše.

Sukladno navedenom, za pretpostaviti je da će organizirani naručitelj, sada kada Vam je ukinuta zaštita, izvršiti djelo, te da napadač ovaj puta neće “pogriješiti”, te da će izvršiti zadatak u cijelosti.

Sukladno navedenom, smatram da daljnjim ostankom u Republici Hrvatskoj stvarate veliku mogućnost za ponavljanje napada, te da su šanse za Vašu likvidaciju sve veće, tim više što ćete dulje ostati u Hrvatskoj bez policijske zaštite.

Isto tako iz gore navedenog smatram da ćete više doprinijeti međunarodnoj istrazi u predmetu međunarodnog pranja novca u Hypo Alpe-Adria banci ako napustite Hrvatsku. Prije svega, napuštanjem Hrvatske ćete smanjiti mogućnost da Vas likvidiraju. Osim toga, time ćete ohrabriti domaća istražna tijela. Ako ista budu sigurna da Vi nećete biti ubijeni, te da ćete i dalje ustrajati na razotkrivanju, ista će imati više snage da se sama odupru preprekama s kojima su suočena, bilo u vidu utjecaja moćnih pojedinaca, bilo u vidu konflikta interesa pojedinaca unutar pravosudnog i policijskog sustava.

Najzad, time što ćete sačuvati Vaš život, Vi ćete zasigurno spasiti još neke živote. Ako se Vas ubije, istim naručiteljima će bit manji problem likvidirati neke druge pojedince koji su protiv organiziranog kriminala svjedočili, govorili ili pisali. Vi ste međunarodno poznati, i ako se Vas likvidira, neće biti problem likvidirati neke druge pojedince, koji su potpuno anonimni izvan Hrvatske, odnosno od kojih su neki nepoznati široj javnosti i u samoj Hrvatskoj. Stoga Vi imate i jasnu moralnu zadaću poduzeti sve što je u Vašoj moći da izbjegnete likidaciju, ili da barem bitno smanjite opasnost za istu likvidaciju.

Sukladno navedenom, predlažem Vam da bez odlaganja napustite Republiku Hrvatsku“, zaključuje u svojem službenom dopisu odvjetnik Ozren Tatarac.

U međuvremenu sam dobio više upozorenja „da će oni o kojima pišem na mene ići svim sredstvima“, što mi je poručio jedan bivši ministar preko poznanika, zatim poruku jedne saborske zastupnice „da se za ovo što radim gubi glava“, čime je komentirala moj istraživački rad na Aferi Hypo, a nedavno mi je u jednom društvu prenesena i poruka iz Karamarkovog kruga „da će se obračunati sa mnom kako god mogu“, za što također imam svjedoke.

Nakon ovoga, u noći 25. lipnja 2015. godine, oko 23.55 sati, prilikom povratka u stan u pratnji prijatelja, u mojem poštanskom sandučiću na ulazu u zgradu pronašao sam novu prijeteću „poruku“. Naime NN osoba je te večeri na nepoznat način ušla u zgradu u kojoj se nalazi moj stan, te mi je u poštanski sandučić ostavljena metalna kuglica, poput sačme za lovačku pušku, promjera otprilike 8 milimetara.

Djelatnici Policijske uprave zagrebačke izašli su na očevid, a dana 26. lipnja 2015. u jutarnjim satima i službeno je podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela prijetnje protiv NN počinitelja. Istoga dana u Sektoru kriminalističke policije PUZ-a, u prisutnosti odvjetnika Ozrena Tatarca obavio sam dvosatni razgovor sa krim inspektorom koji vodi kriminalističko istraživanje u slučaju pokušaja mojeg ubojstva, te smo i službeno u Sektoru kriminalističke policije PU zagrebačke naglasili kako motivom za pokušaj ubojstva i sve ovo što se kasnije događalo smatramo moje novinarsko istraživanje i pisanje o Aferi Hypo, što smo i detaljno argumentirali kriminalističkoj policiji. Također smo naglasili kako se bojim za vlastiti život, zbog čega smo tražili da se ponovno razmotri odluka o ukidanju policijske zaštite.

Dakle, samo u vremenu pod policijskom zaštitom i neposredno nakon ukidanja policijske zaštite, dakle od 11.8.2014. do 25.6.2015. godine, podnesene su četiri kaznene prijave zbog ozbiljnih prijetnji smrću (prijave od: 21.2.2015., broj 511-19-31/3-298/15; 6.4.2015., broj 511-19-31/3-535/12; 25.5.2015., broj 511-19-31/3-775/15; te 26.6.2015., broj 511-19-31/3-775/15, koja je odlukom V. PP PUZ-a spojena sa ranijom prijavom od 25.5.). Sve su ove kaznene prijave podnesene protiv NN počinitelja, i to zbog teže kvalifikacije kaznenog djela prijetnje iz Članka 139., stavka 2. i 3. Kaznenog zakona.

U isto vrijeme protiv NN počinitelja podnesena je i kaznena prijava zbog teške krađe, nakon provale u moj stan i krađe dokumenata iz sefa u radnoj sobi u prosincu 2014. godine, i to prijava od 18.12.2014. godine, pod brojem 511-19-31/3-K-629/14.

Poštovani kolege, molim vas za objavu ovih informacija, jer se nakon svega doista bojim za vlastiti život. Intenzivno razmišljam i o savjetu odvjetnika i pojedinih dobro upućenih osoba da napustim Republiku Hrvatsku i potražim azil i sigurnost u nekoj od država koje su mi spremne odobriti azil nakon pokušaja mojeg ubojstva prošle godine. Živim u stalnom strahu, izlazim iz stana praktički samo uz pratnju prijatelja.

Ovih sam dana zatražio objašnjenja o ukidanju policijske zaštite i od ravnatelja policije i ministra unutarnjih poslova, ali nisam dobio nikakav odgovor. S druge strane, prijetnje se nastavljaju i bojim se da samo mogu sjediti i čekati da naručitelji nađu nove izvršitelje koji će sljedeći put biti precizniji i temeljitiji u izvršenju njihove narudžbe za moju likvidaciju.

Molim vas, poštovani kolege, da mi objavom ovih informacija pomognete barem da informacije o ovom slučaju dođu do javnosti.

Pomozite mi molim vas da pokušam preživjeti. Hvala vam.

Toliko znanja radi.

Sa poštovanjem,

Domagoj Margetić

Istraživački novinar

tačno.net
Autor 2.7.2015. u 13:11

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija